ОСВЕТИХА КРЪСТА НАД ЦАЛАПИЦА

0
387

През 2020 година в Цалапица бе поставен 8-метров кръст, издигащ се на върха на могилата „Чернота“. Божият символ бе поставен с помощта на доброволци и бе дарен от Йордан Гълъбов.

През изминалата седмица отново Йордан Гълъбов се захвана с поставянето на осветлението на кръста и днес вече след залез слънце всички могат да се насладят на красивата гледка в местността „Чернота” .

Местността „Чернота” не е избрана случайно. Тя е свързана с историята за Спас – спасителят на Цалапица.

Легендата гласи, че по време на турското робство селото е било често нападано и разграбвано, тъй като било разположено на важен за онова време кръстопът.  По онова време Цалапица била оградена с канали от всички страни, а на върха на могилата имало наблюдателница. Когато наближавали турски войски, наблюдателят биел камбана от върха на хълма и селяните се скривали в рова. Но с времето разбойниците разбрали, че хората са предварително подготвени. Намерили наблюдателницата и устроили засада. При поредното нападение момчето успяло да извести съселяните си, било камбата и побягнало. То се казвало Спас. Малко преди да стигне и прескочи рова обаче Спас бил уловен, убит и провесен с краката нагоре.

На лобното му място е построен параклис на името на Свети Спас. Параклисът все още съществува и се намира в частен имот на ул. „ Дунав”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here