ОСТАВКАТА НА ЦВЕТАНОВ Е ОЧАКВАНА И ЛОГИЧНА СПОРЕД ПОЛИТОЛОЗИ

0
2043

Очаквана развръзка. Така политологът Евгений Дайнов определи новината, че Цветан Цветанов е подал оставка от всички ръководни постове в ГЕРБ, съобщава КРОСС.

„Очевидно беше, че Бойко Борисов даде втори шанс на Цветан Цветанов след „Апартаментгейт“ да направи някакъв бляскав резултат и там вече да има прошка. Макар че според мен прошката трябва да мине през прокурор, първо. Очевидно, че Цветанов не се справи. Очевидно е, че Бойко Борисов, злоупотребявайки с ресурсите си и с властта на министър-председател, изнесе тази победа на собствения си гръб, обикаляйки страната. Очевидно е дошъл моментът, в който вторият човек в такава авторитарна конструкция трябва да бъде премахнат. Това беше неминуемо, то щеше да стане рано или късно. Поводът просто беше „Апартаментгейт“ и недобрата работа на Цветанов за изборите. Това е системен проблем в авторитарните системи, каквито Бойко Борисов изгради. Очевидно беше, че цялата власт трябва да се върне в ръцете на Бойко Борисов“, обясни политологът в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Политологът Даниел Смилов смята за логично решението на Цветанов за оставка:

„Борисов като че ли влезе в един капан, който сам си постави. Той каза, че 26 май ще бъде ден за прошка, което създаде такова впечатление, че едва ли не, ако ГЕРБ спечели, греховете не неговите съпартийци, които преди това бяха отстранени и най-вече на г-н Цветанов, ще бъдат опростени. Това беше грешен ход, може би е било нещо изтървано в хода на кампанията. Борисов го осъзна и беше логично да се премине към по-сериозна раздяла с Цветанов. Иначе обществото би останало с впечатление за известен предизборен театър, стратегия за печелене на гласове“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here