Основните кандидати за председател на ЕК се изправиха в предизборен дебат

Сред темите, които ще бъдат обсъждани, са „Икономика и работни места”, „Отбрана и сигурност” и „Миграция и граници”.

0
117

Почти 2 часа продължи дебатът между водещите кандидати за бъдещ председател на Европейската комисия. Представители на 5 политически партии в европарламента обсъждаха как ще решат проблемите, пред които ще бъде изправен Европейският съюз в следващите пет години.

Петимата номинирани за поста са Урсула фон дер Лайен (Германия), Европейска народна партия (ЕНП), Никола Шмит (Люксембург), Партия на европейските социалисти (ПЕС), Сандро Гоци (Италия), Renew Europe Now, Тери Райнтке (Германия), Европейски зелени, Валтер Байер (Австрия), Европейска левица. Дебатът е модериран от Мартин Резничек (Чешка телевизия) и Анелис Бек (VRT, Белгия).

Само след 2 седмици Европейският съюз ще трябва да реши кой да заеме един от най-високите постове – председател на изпълнителния орган – Европейската комисия. Днес петимата номинирани за поста отговаряха на въпроси на публиката в пленарната зала и зрителите в държавите-членки за икономиката, отбраната, миграцията, защитата на границите и климата. Евентуален бъдещ съюз на партията, спечелила най-много гласове на евроизборите с крайнодесните се превърна в горещата тема на дебата, наред с тези за миграцията и изкуствения интелект.

Третият и последен дебат между петимата водещи кандидати за председател на ЕК започна с една от най-важните теми за Европа след пандемията от COVID и руската инвазия в Украйна – развитието на икономиката.

„Трябва да дадем на хората подходящи възможности. Намаляването на бедността помага, но трябват и добри възможности за работа. Важно е хората да бъдат квалифицирани. Смятам, че инвестирането в хората е ключово”, заяви Никола Шмит, кандидат за Партията на европейските социалисти.

Икономиката обаче е пряко свързана с разширяването на Европейския съюз, смята кандидатът на „Обнови Европа”.

„Разбира се, че искаме да обединим континента. Разбира се, че искаме да се отворим като съюз към нашите украински братя и сестри, и приятелите ни от Западните Балкани”, заяви Сандро Гоци.

За кандидата на ЕНП Урсула фон дер Лайен, най-важното са инвестициите в отбраната.

„Първо и преди всичко – трябва да сме солидарни с Украйна. Украйна води война на свободата срещу подтисничеството. Това е война демокрация срещу авторитаризма. Украйна се бори за нашите ценности”, заяви Урсула фон дер Лайен.

Валтер Байер от „Партията на европейските леви” постави друг акцент.

„НАТО харчи 1,3 трилиона евро за отбрана. Това е три пъти повече от Русия и Китай взети заедно. Европейските държави от НАТО харчат два пъти повече за отбрана от Русия. Чудя се дали това не е достатъчно. Затова смятам, че е необходимо по екологични причини, политическо решение на конфликта”, каза Валтер Байер.

За европейските „Зелени” опасността е друга – по думите на кандидата им Тери Райнке, необходимо е да се говори за възхода на крайната десница.

„Виждаме крайонедесни политици, които искат да дестабилизират Съюза, да разрушат фундамента, върху който са построени мира, стабилността и просперитета ни”, заяви Тери Райнке.

Крайнодясната партия „Идентичност и демокрация“, както и „Европейските консерватори и реформисти”, не бяха представени, тъй като не са номинирали кандидат за председател на комисията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here