ОШИМ ХАИМ – НАСЛАЖДАВАЙ СЕ НА ЖИВОТА!

0
5254

Бях малко над 40, когато научих, че на обичайния въпрос „С какво се занимаваш сега?“ може да се отговори с: „Ошим Хаим – Наслаждавам се на живота“.

За първи път чух този израз в Израел.

Градско кафене. Пладне. На съседната маса възрастна двойка. Той и тя. Не са съпрузи, по-скоро са стари приятели. Те непринудено си говорят, флиртуват, пият кафе. Изведнъж разговорът им е прекъснат от телефонен звън. На ​​другия край на линията някой попита мъжа: „Какво правиш?“ А той отговори: „Ошим Хаим, какво друго – Наслаждавам се на живота“.

Не решавам проблеми, не печеля пари, не търся отговори на въпроси, не поставям цели и не ги постигам, не! Просто се наслаждавам в момента на ЖИВОТА!

Тази игра на думи буквално ме омагьоса и аз разбрах, че искам да науча нещо повече за нея.

Първият урок ми преподаде един собственик на зоомагазин. Когато рано сутринта прибягах до него за храна на кучето. Той беше отворил магазина, но още не беше се разсънил и бавно си подреждаше стоката. Аз, по стар московски навик, започнах да му обяснявам, че всичко ми трябва бързо и веднага. Той ме погледна и от една клетка извади малко зайче, и го сложи в ръцете ми. В този момент разбрах какво означава „Ошим Хаим“! Времето за мен спря. Искаше ми се с часове да милвам тази пухкава топла топчица. И да я гледам, да я гледам омагьосана от спокойната, незабързана работа на продавача.

След това имаше и много други уроци, всеки от които ми носеше щастие. Така разбрах какво означава Ошим Хаим – Наслаждавай се на живота тук и сега!

Богатството не е в това с какво кожено палто си облечен, нито каква кола караш, нито с какъв модел телефон си. Богатството… това са живите родители, здравите деца, верните приятели и силното рамо на любимия човек.

Ако вие можете да виждате, да ходите, да говорите, да обичате, и всяка сутрин да ставате от леглото, вие сте приказно богати.

Когато се оплаквате от живота, помислете за тези, които рано го напуснаха.

Когато се оплаквате от мъжа си, представете си колко много са неомъжените жени, които мечтаят да се омъжат. Когато се оплаквате от жените си, помислете колко много са тези мъже, които са самотни. Когато се оплаквате от непослушните си деца, помислете за тези, които всеки ден молят бог да имат деца.

Ценете това, което имате!

Има три капана, които крадат радостта и спокойствието – съжаление за миналото, тревога за бъдещето и недоволство от настоящето.

Ако намерите някой, с когото можете да се прегърнете, и да затворите очите на света, значи ви е провървяло.

„Ние се раждаме с вик, умираме със стон, остава ни само да живеем със смях“ – Виктор Юго.

Бъдете щастливи! Не само по празниците, но и в делниците!

Ошим Хаим… Обичайте и бъдете обичани!

Ако статията ви е харесала подкрепете ни във Facebook!

Предишна статияТОВА, КОЕТО ИСКАМ ДА ПРИЮТЯ В ДУШАТА СИ
Следваща статияДНЕС Е ЦВЕТНИЦА! ЕТО КОИ ИМЕНА ПРАЗНУВАТ
Михаил Филипов е журналист с дълга кариера в печатни и елекронни медии. Завършил е факултета по журналистика в СУ "Климент Охридски". Има специализации по PR и масови комуникации в редица престижни международни организации, като Националният Демократичен институт към конгреса на САЩ. Бил е кореспондент и раследващ журналист за редица национални медии. От 2015 г. работи като репортер на свободна практика и консултант по въпросите на електронните медии и масовите комуникации.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here