ОСЕМ ПАРАКЛИСА В СЕЛО ДЕДЕВО ПОДДЪРЖАЛИ ДУХА НА БЪЛГАРЩИНАТА

0
147

Сред изящната природа на западни Родопи, сгушено в южните склонове на рида Чернатица, е разположено малкото китно село Дедово. Само на 23 км от Пловдив, на 1000 м надморска височина в територията на община Родопи, селището е популярно сред жителите на големия град. Възникнало е през ХV – ХVІ век от българска фамилия, търсеща убежище от турско отмъщение сред непрестъпните планински дебри. Начело е бил възрастен мъж, когото наричали Дядото, и във всички турски документи остава като Дядовото село. Множеството широколистни и иглолистни гори и пъстроцветни ливади придават на селото живописен вид. Многобройни са планинските извори с бистра студена вода, а наситеният със смола въздух в този район е един от най-чистите в цяла Европа.

 

През годините на турското робство населението е изградило в околностите осем ниски незабележими параклиса, които поддържали религиозното и национално чувство. Един от тях „Св. Дух“ с аязмо е много тачен и действащ до днес. Календарното му честване е прието за празник на селото.

 

През 1833 г. с откупи и ходатайства на тогавашния родопския владетел Хасан ага селото получава официален султански ферман за изграждане на православна църква. За нейното строителство са привлечени най-добрите майстори в Родопите. Помагали са и ентусиазирани селяни от околните села. Градежът на църквата е бавен, но е избиран качествен материал. Камък и дърво са вземани от ограждащата природа. Малка мраморна плоча над изписания вход, отбелязва годината на освещаване на храма – 1838-ма. В него са се черкували хора и от съседни села – Бойково, Лилково, Ситово, Сотир, Яворово.

Благодарение грижите на Пловдивската митрополия и будната общественост на селото вековната църква е в завидно състояние до своята юбилейна 180-годишнина. Въпреки суровите планински условия тя е добре съхранена. Само плочите от покрива са сменени с ламаринено покритие. Ерозията на стръмния терен е срутила отделната камбанария, възстановена в съвременен стил. Но чамовият материал на иконостаса, трона, амвона, балкона и стълбите към него са в добро състояние.

Авторитетното селско сдружение с нестопанска цел „Защита – с. Дедово 2013” е поело протекция над този исторически паметник. Издало е две книги с акцент върху значението на храма. На традиционния си календар е поставило и лика на църквата, подчертавайки непреходността на вечните културни стойности.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here