Осъдената като поръчител на убийството на родата си Иванка Ройдова издъхна в дома си в Браниполе

0
331

72-годишната Иванка Ройдова от пловдивското село Браниполе, осъдена на 3 г. затвор като поръчител на убийството на брат си и всичките му роднини заради наследство, е починала в дома си в Браниполе. „В събота се спомина. Дъщеря й и зет й се грижеха до последно за нея“, разказаха пред „24 часа“ хора от селото.

По думите им тя си отишла от сериозен здравословен проблем. Докато излежавала присъдата в Сливенския затвор, отключила коварно заболяване.

Случаят със замисленото от Ройдова грандиозно престъпление беше огласен от прокуратурата през 2016 година. Самата Ройдова беше наречена Кървавата Ваня и Фабрика за убийства, а в селото мнозина останаха потресени.

Бащата на Иванка – Георги Ройдов, е бил дългогодишен емигрант в САЩ и натрупал завидно състояние, изчислявано на 4 милиона долара. Той доживял дълбока старост, като за него периодично са се грижели както дъщеря му Иванка, така й синът му Стойчо Ройдов. Впоследствие обаче той си взел болногледачка на име Недялка Бързакова.

Обвинението гласеше, че Иванка наела агент под прикритие да отвлече брат й навръх Гергьовден, да го инжектира с голяма доза инсулин, за да изглежда смъртта му естествена и да убие още петима негови близки – двете му деца, двамата внуци и зетя.

Иванка Ройдова категорично отричаше да е замислила ликвидирането на роднините си.

В хода на делото адвокатът й Йордан Давчев твърдеше, че преди да почине през 2014 г. бащата Георги Ройдов е определил за изпълнител на завещанието си гледачката, която се е грижела за него Недялка Бързакова. Затова и децата ми не биха получили нищо.

Въпреки това тя беше призната за виновна и осъдена на 3 г. условно от окръжните магистрати, но втората инстанция превърна присъдата в ефективна, а ВКС я потвърди.

Къщите на Иванка и Стойчо са една до друга в Браниполе. Но след разкритията на прокуратурата двамата не искаха да се видят.

Домът на Стойчо Ройдов
Къщата на Иванка Ройдова в Браниполе

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here