ОРЕХЪТ- ВЪЛШЕБСТВО В ЧЕРУПКА

Орехите са една от храните, които имат нисък гликемичен индекс.

0
216

Орехът е древно овощно растение.
Съществувал е преди около 10 млн. години. У нас се среща навсякъде. В горските насаждения успешно расте с бук и дъб до 1300 м надморска височина. Като овощно дърво обаче плододава добре на височина до 800 метра над морското равнище.

Векове наред орехите са определяни като едни от най-здравословните ядки. Лечебните им свойства описва още бащата на медицината Хипократ, по-късно това прави и прочутият персийски лекар Авицена.

Освен много вкусни, ореховите ядки са богати на протеини, витамини, минерали, есенциални мастни киселини и още много други ценни вещества.

Консумацията на орехите укрепва сърдечния мускул и стените на кръвоносните съдове при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, те увеличават количеството на урината и стабилизират липидния обмен.

Орехите са една от храните, които имат нисък гликемичен индекс. Този индекс показва скоростта, извличаната от храната захар попада в кръвта. Продуктите с нисък гликемичен индекс осигуряват забавено повишаване и понижаване на кръвната захар, което способства за поддържането на нейните стабилни стойности. Научните изследвания също потвърждават ползата от орехите за поддържане на кръвната захар и предпазването от появата на диабет.

Омега-3 мастните кисели, на които са богати орехите, са важни за предпазването на костите от счупване и травми.

Орехите подобряват функциите на имунната система и отлагат признаците на стареенето. Те са от храните с антиоксидантни свойства.

Шепа орехови ядки на ден са достатъчни за подобряване на паметта, категорични са американските учени.

Орехът се възприема и като алегория на тайното, трудно за овладяване, познание. Черупката му пази ядката така, както черепът защитава мозъка. Нещо повече, двете сърцевини приличат по форма на човешкия мозък. Според келтско предание, край извора, който извирал от долната земя и пренасял с водите си божествената мъдрост, растял орех. Плодовете на дървото, които падали в извора и се  понасяли по течението, дарявали онзи, който ги изяде с цялото знание на света.  У нас пък има поверие, че орехът с могъщите си корени стига до  самото сърце на земята.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here