Опозиционерът Алексей Навални е мъртъв

0
129

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е починал в затвора, съобщиха от затворническата служба на страната. Смъртта му най-вероятно ще се разглежда като политическо убийство, тежащо на сметката на президента Владимир Путин.

47-годишният Навални – най-изявеният опонент на Путин и яростен критик на инвазията му в Украйна, се е разболял след разходка и „почти веднага загубил съзнание“, посочват от затворническата служба. И допълват: „Бяха проведени всички основни мерки за реанимиране, които не дадоха положителен резултат.“ Лекарите от службата за спешна помощ са потвърдили смъртта му.

Навални беше в затвор на около 60 км северно от Полярния кръг, където беше осъден на 19 години при „специален режим“. На видеозапис от затвора през януари той изглеждаше отслабнал, с обръсната глава. „Причините за смъртта му са в процес на изясняване“, казват от затворническата служба.

Екипът от поддръжници на Навални в изгнание реагира по следния начин на новината: „Засега няма потвърждение за това“, написа говорителката му Кира Ярмиш в X, цитирана от Financial Times. Тя заяви, че адвокат на Навални е на път към отдалечената затворническа колония, където той беше преместен миналата година.

Дмитрий Песков, говорителят на Путин, коментира пред руския вестник „Комерсант“, че Путин е бил информиран за смъртта на Навални. Песков посочи пред репортери, че е бил уведомен за смъртта на Навални „от Москва“, и каза, че не знае причината за нея.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here