Опасен морски хищник се появи в Черно море, може да глътне възрастен човек

В Крим е обявен лов на опасен морски хищник. В устата му може да се побере възрастен човек.

0
342

В Крим обявиха лов на опасен морски хищник, който е бил открит във водите на Черно море. Това се съобщава на уебсайта на радио „Крим“. Защо груперите са се появили край бреговете на полуострова, въпреки че никога досега не са били наблюдавани там, остава неизвестно. Специалистите все още не могат да кажат колко голяма е популацията на тези риби и дали ще продължи да нараства.

Според директора на Алущенския аквариум Виктор Жиленко групери никога досега не са били наблюдавани край бреговете на полуострова. Но тези риби представляват сериозна заплаха за местната фауна. Предишния ден са уловени два екземпляра групери, които рибарите са предали на аквариума.

Това е тревожен сигнал за нашите черноморски риби, тъй като груперът може да унищожи цялата им хранителна база, а той няма конкуренти в Черно море. Груперите достигат до 50 сантиметра, а някои от техните събратя – до два метра. Затова обявявам лов на този натрапник. Всеки, който улови и ни донесе този хищник, има право на премия от пет хиляди рубли Виктор Жиленко директор на Алущенския аквариум Кои са груперите Групери, или черни, или мероу, – род лъчезарни риби от семейство скалолазки, които са разпространени главно в Индо-Тихоокеанския регион.

Съществуват няколко десетки вида от тези хищници. Груперите имат ярка и необичайна окраска, която може да се променя в зависимост от конкретната ситуация и околните условия. Обикновено на тъмен фон могат да се видят много ярки петна, ивици и точки.

Тези хищници имат силно удължена горна челюст, която в момента на отваряне на устата приема формата на тръба. Такава структура позволява на груперката да засмуче плячката. Те се хранят с малки акули, риби, омари, скатове, млади морски костенурки. Устата на голям групер може да побере възрастен човек.

Ветеринарният хирург Михаил Шеляков се изказва против изтребването на груперите в Черно море, тъй като според него подобна стратегия не решава екологичните проблеми, довели до появата на вида.

„Те трябва да бъдат изловени за научни цели. За да се отървем от рибите, трябва да разберем причината за появата им в кримските води и да изхождаме от нея. Може би те са имали някакви мутации. Но да се отървем от тях чрез изтребване е напълно безизходен вариант. Не подкрепям изтребването на нито един вид, да не говорим, че просто не е възможно да се уловят всички“, каза Шеляков пред NEWS.

Ветеринарният лекар също така отбеляза, че появата на хищници може да се дължи на много причини – например на промени в температурата на водата или теченията. Дори шумовото замърсяване влияе на рибите, принуждавайки ги да мигрират там, където не би трябвало да бъдат. Дължината на рибите варира от 20 сантиметра до повече от 2,5 метра, а телесната им маса е от 100 грама до 450 килограма Защо груперите са опасни Груперите обичат да се крият в тъмни пукнатини, а понякога и сред потънали кораби. Това ги прави опасни за гмуркачите. Говори се, че в тропическите страни рибарите на перли се страхуват повече от групер и лаврак, отколкото от акули. А в пристанището на Сан Хуан на остров Пуерто Рико разказват истории за групери, които се крият под купчините на кейовете, чакайки да плуват тийнейджъри.

Уилям Й. Кроми, океанограф и автор на научно-популярни книги, пише в книгата си „Живият свят на морето“ за рибар на перли от Австралия, който попаднал в челюстите на гигантски групер и се спасил само благодарение на това, че успял да влезе в хрилния процеп на рибата. Груперите и морските костури са страшни не само заради огромните си челюсти. Групер предизвика инцидент в Аквариума на Тихия океан в Мериленд. Голям човек с тегло 160 килограма трябваше да бъде прехвърлен от един басейн в друг. Водолазът се спуснал към групера, притиснал рибата в ъгъла и се приближил към нея, когато тя внезапно се обърнала с гръб и пробола водолаза с огромните си гръбни бодли. Раните били сериозни и се наложило пострадалият да бъде хоспитализиран.

Груперите заплашват дори акулите. През юни 2023 г. в Атлантическия океан, близо до бреговете на Гудланд (Флорида, САЩ), се случва необичаен инцидент. Огромна 227-килограмова дребноока груперка – погълнала цяла черно сива акула. Свидетел на инцидента е капитанът на яхтата Джон Бросърд . Бросърд разказва, че три гигантски гуаси започнали да кръжат близо до плавателния им съд в очакване на улов. Когато рибарите уловили черно-сивата акула, една от рибите я погълнала цялата и отплувала, разкъсвайки въжето.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here