ОНЛАЙН ТУР ПОКАЗВА НА БЪЛГАРЧЕТАТА В ЧУЖБИНА ДАНОВОТО УЧИЛИЩЕ В ПЕРУЩИЦА

0
750
Втори онлайн тур, посветен изцяло на Дановото училище, проведоха за българчета в чужбина специалистите от Историческия музей в Перущица.
Той се случи на 5 декември заради големия интерес на българското неделно училище „Българче“ в Неапол, което събира в дистанционна форма на обучение български деца от различни страни в Европа и по света, жадуващи да се докоснат до българските си корени и история.
Екскурзовод във виртуалната разходка ще бъде Нели Дакова – уредник в Историческия музей в Перущица.
Чрез снимки децата обиколиха и двата ката на училището, разгледаха прекрасната му архитектура от всички страни и разбраха кои са учителите, преподавали в него и как Васил Левски е създал Първия революционен комитет в Перущица през 1869 г. с помощта на Петър Бонев.
Децата имаха възможност, чрез средствата на съвременните технологии, да надникнат през витрините на първата светска учебна институция в Перущица, да разгледат копия на автентични учебни материали, чрез които възрожденските им връстници „обикаляли“ далечни и екзотични страни и морета, да се запознаят с оригинални класни книги, които учителите са водили в началото на XX в.
Във възстановената класна стая от Възраждането учениците разбраха как най-малките са се учили да пишат на пясък, а после са подхващали, във все още неуверените си пръстчета, калеми, за да изпишат празните полета на черните дъсчици, докато най-накрая развивали умения смело да си служат и с перото.
Децата научиха, че Дановото училище е назовавано така по името на първия му учител – големия български просветен деец и първи издател Христо Груев Данов. Той е преподавал тук от 1850 до 1853 г. и въвел изцяло светско образование в Перущица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here