Около 1300 заразени с коклюш, малко над 100 са в болница

0
105

Няма широко разпространение на заболяването коклюш. От около 1300 заразени, малко над 100 са в болница, като няма нови случаи на починали, обяви в събота главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Близо 400 бременни жени са се имунизирали през последните дни. Имунизационният календар при децата трябва да се спазва стриктно“, каза доц. Кунчев. Той допълни, че няма нови случаи на починали, вследствие на коклюш.

Според Кънчев тази година има бум на хора ухапани от кърлежи, но това не означавало, че задължително ще се развие някакво заболяване.

До 24 часа след впиването, е добре кърлежът да бъде изваден, каза той.

“Има случаи на 120 кърлежа, намерени на ухото на крава. Затова има риск и при хората”, обясни доц. Кунчев и посъветва да се внимава при преминаване в тревисти райони.

Доц. Кунчев обясни, че всички европейски страни са получили информация след случая с 300 000 заразени и десетки починали при кръвопреливане на пациенти във Великобритания.

“Случилото се е престъпление. Да не изпълниш основни изисквания, и това да доведе до заразяване на стотици и смърт на десетки хора, е професионално престъпление. В България кръвта за преливане, се изследва задължително за няколко заболявания, както и след това се изследва и повторно. Бяха въведени технологии, които улавят и най-малката възможност, ако кръвта е заразена”, каза в ефира на “Събуди се” на Нова тв главният здравен инспектор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here