Официално: Оградата на Небет тепе е незаконна

0
153

Официалното запитване на общинските съветници от ПП-ДБ в Пловдив към Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) потвърждава незаконността на оградата на Небет тепе. Това става ясно от отговора на директора на института арх. Петър Петров, който е бивш главен архитект именно на район Централен, в чийто обхват е Трихпълмието.

Становището на НИНКН е ясно – заданието не изисква изграждането на ограда около комплекса.

В писмото се подчертава още, че оградата не само създава друг образ на комплекса и ограничава достъпа до него, което не е съвместимо с културната му стойност, а и включването й в проектната документация на Небет тепе е недопустимо.

Сесията на Общинския съвет на 29 февруари бе повод за повторно питане от наша страна, но Общината продължава да мълчи. Поради тази причина се обърнахме към НИНКН, като поискахме цялата документация, свързана със съгласуването на проекта“, обясниха от ПП-ДБ.

От групата съветници настояват за незабавно премахване на оградата, като призовават общината да предприеме необходимите стъпки за изпълнение на препоръките на НИНКН и Министерството на културата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here