ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ НА „РОДОПИ“ ЗАРАДВАХА 14 УЧЕНИКА С НОВИ ТАБЛЕТИ

0
764
На снимката- Анелия Уланова, кмет на село Злати трап.

Местният парламент на община Родопи със социална инициатива- дари 14 таблета на ученици в неравностойно положение.

На последното си заседание, проведено на 29 декемрви, съветниците гласуваха решението за отпускане на средстава за закупуването на таблети марка Lenovo.

Реализирането на идеята е съвместно с кметовете на кметствата в общината.

Това не е първата социална инициатива, която предприема общинският съвет на Родопи. На последната за 2019г. сесия съветниците гласуваха еднократна парична помощ за 32 деца в неравностойно положение.

21 век е век на технологии и смарт устройства.

Предвид наложеното от пандемията онлайн обучение, както и изискванията, а и привичките, на съвременния свят, освен смартфоните, лаптопите и таблетите са станали неизменна част от нашето ежедневие. Те ни служат както за средство за комуникация, така и за работа , а също и за обучение.

В този ред на мисли се е зародила и идеята на Председателски съвет на Общински съвет Родопи.

С помощта на кметовете на кметства, са подбрани ученици, които имат най- голяма нужда от подкрепа в обучението си.

„Всеки месец Постоянната комисия по социална политика разглежда постъпили заявления на нуждаещи се жители на общината. Както е видно и от поканите, на почти всяка наша сесия се гласуват и решения за отпускане на еднократни помощи. Въпросната комисия разполага със свои средства. През изминалата 2020 година, в старанието си общинският съвет да разходва пестеливо, въпреки десетките гласувани еднократни помощи, в бюджета й остана един бюджетен излишък. Точно този излишък използвахме за реализирането на това дарение.“, коментира Георги Цанков, председател на местния парламент.

„Като председател би ми се искало, когато вземаме подобни решения за оползотворяване на  излишъци, те да не са за 2 или 3 хиляди лева, а да са за стотици хиляди. За съжаление на този етап сме доста далеч от подобни цифри. Инициативата ни е един мъничък жест. Всички ние както общинските съветници, така и техническите сътрудници на общинския съвет, единодушно възприехме идеята да зарадваме 14 деца . Колкото и да е мъничък жестът, все пак  е нещо, особено имайки предвид колко трудна бе за всички ни изминалата 2020 година.“

„Инициативата на общински съвет Родопи за закупуване на електронни устройства за деца в неравностойно положение е, за да бъде осигурен равен достъп на децата до обучение в настоящата ситуация.“, коментира от своя страна председателят на Постоянната комисия по образование Кремена Цанкова.

“ Убедени сме, че таблетите няма да се ползват само при синхронно дистанционно обучение в електронна среда, а и при нормален присъствен учебен процес в училище. Почти всички училища в общината разполагат с мултимедийни дисплеи, електронни дъски и проекториа чрез приложенията на Google може да се създават анкети, викторини, тестове. Чрез устройствата е възможен контакт с родителите, даване на обратна връзка и оценяване на учениците в създалата се ситуация. Дарението на лаптопи, заедно с осигуряване на надеждна интернет връзка са най-неотложните и задължително необходими условия за обхващането на всички ученици. Всяко дарение, независимо на каква стойност е, ще помогне децата да останат в учебния процес при тези екстремални условия. Промяната е в образованите деца!“, допълни Цанкова.

 

Село Брестовица. Кметът Любен Радев и общинските съветници Илина Вутова и Валентина Хаджиева.
Село Крумово. Кметът Румяна Самоковарева и общинските съветници Николай Гачев, Илия Илиев и Ангел Драганов.
Село Марково. Кметът Десислава Терзиева и общинските съветници Ангел Рахов и Пламен Кабаков.
Село Първенец. Кметът Ренета Плевнелиева и общинският съветник Веска Вълчанова.
Село Белащица. Кметът Костадин Николов и общинските съветмици Лидия Гимишева и Величка Стоичкова .
Село Кадиево. Кметът Лиляна Петрова и общинският съветник Илина Вутова.
Село Брани поле. Кметът Даниела Стоилова и общинските съветници Кера Тошева, Кирил Гавраилов, Рефик Мухтаров и Гюлджан Дурмушали.
Село Цалапица. Кметът Ивайло Данаилов и общинският съветник Димитър Талев.
На снимката- кметът на село Устина Нели Бундева и общинските съветници Галина Вълева, Ренгинар Мустафова и Бюлент Шакир.
Село Ягодово. Кметът Димитър Дишев и общинските съветници Веселина Михайлова, Иван Стоилов и Йордан Бакалов.
Село Брестник. Кметът Атанас Шопов и общинският съветник Величка Стоичкова.
Село Храбрино. Общинският съветник Йордан Божков.
Село Оризари. Кметът Йордан Тотев.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here