ОБЩИНСКИ СЪВЕТ РОДОПИ ВОДИ ПЛОВДИВ ПО БРОЙ ПРИЕТИ РЕШЕНИЯ

Това стана ясно на сесия на местния парламент на 14 октомври.

1
1071

Общински съвет Родопи е един от рекордьорите по брой точки на редовно проведени сесии.

Това е видно, както от дневния ред на публикуваните на официалния сайт покани, така и от бърза справка в секция „Решения“.

Общински съвет Родопи е заседавал всеки месец, като единствено през месец юни не е проведено заседание.

Преди броени дни на 14 октомври бе и последно проведената сесия, на която бяха разгледани 68 точки.

Заседанието бе проведено със стриктни противоепидемични мерки. Кметовете и общинските съветници получиха пликчета с инструкции, маски, дезинфектант и кърпичка. Всички носеха маски, като единствено ги махаха, когато се изказваха. Повод за усмивка им даде и четирилистна детелинка, поставена в пликчето за късмет.

Точка 3 от проекто- дневния ред бе за Отчет за дейността на общински съвет „Родопи“ и работата на неговите комисии за първото шестмесечие на 2020г.

В сравнение с община Пловдив, която за първото шестмесечие е имала 9 сесии и 161 решения, община Родопи е имала 5 сесии, но са приети 194 решения.

Най- голям брой заседания е имала постоянната комисия по образование -8, следвана от комисиите по общинска собственост и устройство на територията.

Общо проведените заседания на постоянните комисии на общинския съвет от януари до юни са 47.

По повод провеждано проучване на Националното сдружение на общините, както и целта за децентрализиране на местните власти, Общински съвет Родопи гласува Петиция за реална финансова децентрализация и споделяне на част от приходите от подоходното облагане с общините в Република България.

Петицията е подписана с единодушие от всички съветници и ще бъде изпратена на Националното сдружение, за да изрази ясно позицията на местната власт в Родопи.

„Ние подкрепяме водещото предложение на експерти за преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходното облагане към местните власти, което би създало директна връзка между общинския бюджет и състоянието на местната икономика. Тогава представителите на местните власти бихме имали интерес всяко едно физическо и юридическо лице да бъде максимално бързо обслужено, да бъде удовлетворен изцяло неговият интерес. Това ще даде стимул на данъкоплатците да изпълняват съвестно своите задължения.“, коментира Георги Цанков- председател на местния парламент.

„Преотстъпването на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общините няма да бъде промяна в полза на „една шепа” големи общини, а структурна реформа, която ще даде възможност на всички общини в страната да провеждат по-активна политика за икономически растеж и по-добри условия на живот. Както големи общини, така и общини с по 15-25 хил. жители ще видят отчетлив ефект върху собствените си приходи и ще разполагат с реален инструмент за провеждане на ефективни политики и развитие.„, допълни той.

Всеизвестен е и интересът към строителство в община Родопи.

В подкрепа на това твърдение, на всяка сесия близо половината от точките в дневния ред са за издаване на разрешения за подробни устройствени планове и разрешения за строежи- жилищно строителство или складове и бази.

На заседанието на 14 октомври са гласувани 30 такива решения.

 

1 КОМЕНТАР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here