ОБЩИНА „РОДОПИ” С ПРОЕКТ ЗА АМБИЦИОЗЕН, НО БАЛАНСИРАН БЮДЖЕТ

Основната идея на Бюджед-2020 е на всички населени места в общината за бъде обърнато внимание за решаване на проблемите им

7
4009

Изграждане на спортни и детски площадки, поставяне на камери на входно–изходните артерии на няколко села в общината, ремонт на улици, борба с незаконните сметища, това са основните акценти, които са залегнали в „Бюджет 2020“ на община „Родопи”, стана ясно от проведена днес пресконференция на кмета Павел Михайлов.

Рамката на бюджета за 2020-та година е в размер на 22 796 500 лева.

„Всички населени места са включени в бюджета тази година. Постарали сме се средствата да бъдат разпределени поравно. Работим еднакво добре с всички кметове по селата. За първи път от десет години селските кметове участваха в изработването на финансовия документ. Съобразили сме се с техните предложения, според възможностите на бюджета тази година и до момента няма никакви възражения от тяхна страна”, коментира кметът на общината Павел Михайлов.

Във всяко населено място има заложен поне един голям инфраструктурен проект. За реконструкция и рехабилитация на пътната мрежа, както и основни ремонти на улици в населените места, са предвидени над 3 млн. лв. В сумата попада и целевата субсидия от 825 000 лв., отпусната от държавата.

Милион и 300 хиляди лева са предвидени за детски и спортни площадки. 569 хиляди лева ще бъдат осигурени за ремонт на всички 12 детски градини в общината.

„От тях например 73 хиляди лева са предвидени за детската градина в село Марково, където ще бъде направен ремонт на санитарните възли и служебните помещения. Кухнята на детското заведение в село Белащица пък ще бъде реконструирана за сумата от 42 хиляди лева. Средства са предвидени и за завършване на изолацията на градината в село Устина, където в предния мандат е санирана единствено фасадата на входа”, поясниха от ръководството на „Родопи”.

Община „Родопи” ще търси съдействие от държавата за построяване на нова детска градина в Браниполе. Старите талашитени постройки трябва да бъде съборени, тъй като не отговарят на съвременните стандарти за отглеждане на децата. Идеята е заведението да обслужва селата Браниполе, Белащица и Брестник. Вече са проведени разговори с министъра на образованието Красимир Вълчев, който е обещал съдействие.

Помощ от държавата общината ще иска и за нов мост на село Първенец. Експлоатационният срок на съоръжението изтича през ноември тази година, а средства за проектирането и изграждането на ново възлизат на 2 милиона лева. „Към момента заделянето им е невъзможно, а действия по проектирането на ново съоръжение не са предприети от предходното управление”, коментира кметът Павел Михайлов.

През тази година общината ще даде старт на два ключови проекта.

По 100 хиляди лева са заложени във финансовия документ за проектиране на околовръстното шосе Брестник- Куклен. Важно е изграждането и на новата пътна отсечка Брестник–Белащица–Марково. Към момента през участъка може да се премине единствено по черни пътища. Вече са набелязани трасетата, по които ще минава новата пътна връзка.

„Двата пътя са икономически целесъобразни и изграждането им е важно за развитието на община „Родопи”, каза зам.–кметът Владимир Маринов. Предвижда се околовръстният път да започва от входа на селото, да минава покрай базата на Аграрния университет и да стига до Куклен. Проектът ще бъде изготвен съвместно с община Куклен.

През следващите 12 месеца ще бъдат инсталирани камери за видеонаблюдение на входовете и изходите на пет от селата в общината, сред които са Марково, Белащица, Браниполе и Първенец. Целта е намаляване на битовата престъпност и осигуряване спокойствието на населението. Техника ще бъде монтирана още в централните части на селата, както и в училищата и детските градини.

Тази година ще започне и актуализиране на проектите за изграждане на канализация в малките населени места от общината. Въпросните проекти са изработени преди повече от 10 години за всяко от общо 21 села. Целта е администрацията да може да кандидатства по ПУДООС или по европрограми.

„Имаме нужда от над 100 млн. лв. за изграждане на ВиК. Няма откъде да ги вземем. Собствените проходи са между 12 и 13 млн. на година”, сподели кметът Павел Михайлов. В момента няма нито една отворена програма или фонд с изключение на национално финансиране по проекти на ПУДООС, допълни той.

Кметът увери, че ще направи възможното в настоящия мандат да бъдат завършени канализациите в няколко населени места.

7 КОМЕНТАРА

  1. Защо само с единия зам.кмет. Бюджет представяш г-н Михайлов, къде е финансиста,къде е председателя на общински съвет. Що за екип от двама души. За това дрънкаха глупости. Не можаха един ключов обект да кажат. Няма приоритети има само его- егото на Маринов изпълни общината. Срам. Срам.

  2. Аз напуснах мълчаливо БСП след съглашателството с предателите от АБВ. Няма да търпя това недоразумение в политиката наречено Владимир Маринов да се подиграва с нас. За мен и той, и баща му са жадни за власт кариеристи, които предадоха партията и са готови на всичко само и само да се докопат до някакви властови позиции. Нашата партия няма нужда от подобни типове, които да я мърсят с присъствието си в коалиция с нас. Лошото е, че днес са важни парите, а не идеите и БСП отдавна не е партия на пролетариата. Дори и Иванка Петкова се продаде за една заплата!

  3. ВлаТко е жаден завласт и пари. Трябва обществеността в Родопи да следи под лупа всяка обществена поръчка, защото сега се почва безогледното крадене. Вчера котлета за пелети, които не сруват повече от 2000 лв. фактурирани за 27 000. Утре покрив на който му няма нищо ще бъде ремонтиран за 60 000 лв. Хора бдете!

  4. Навяват ми спомени от Шишков време . Стари номера и комунистически приоми.
    Искам да питам кой е кмета на общината, един беше избран, но друг управлява

  5. Нали искахте промяна? Ето ви я промяната с тия двамата некадърници. Спасов им остави 5 000 000 лева /пет милиона/ в кеш и тия сега харчат като невидели. Ама харчат народна пара, а не от парите на собствените си фирми!!! Ама какви фирми като Владо Маринов и брат му профукаха парите на баща си и сега се наредиха на общинската хранилка. Михайлов пък е Мека Мария и не смее нищо да каже на Маринов, нито да спре мераците му за власт и пари. Скоро ще ревете всички вкупом за Пламен Спасов, това хубаво го запомнете!!!

  6. Добре де тия папуняци какво ходят само двамата се едно са любовници. Няма ли и други заместник кметове освен тоя фалиралия „бизнесмен“ дето все се бута да е най-отпред. Срамна работа!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here