Община „Родопи“ изпълва Великденските празници с музика, забавления и благотворителност

0
491
С красиви тържества и различни прояви община „Родопи“ посреща светлите християнски празници Лазаровден, Цветница и Великден.
Днес денят в Браниноле ще донесе много великденско настроение, защото ще бъде украсено великденско дърво в парка на селото.
Също днес децата от Кадиево организират пролетен концерт и изложба, посветени на предстоящите празници в конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив.
Празнична програма за Лазаровден са подготвили в Златитрап, Крумово, Първенец, Устина, Кадиево, Белащица, Браниполе и Храбрино. Там цветни лазарки ще обиколят домовете на хората и ще пеят обредни песни за здраве и плодородие.
На Цветница в село Златитрап ще бъде проведен великденски базар и художествен програма с участието на децата от ДГ „Първи юни“, детски танцов състав „Тракийски звънчета“ и женска певческа група „Вечен плам“. Концертът под надслов „Шарене плетеница навръх Цветница“ започва в 10 часа в двора на църквата „Света Марина“.
На 29 април малчуганите от ДГ „Ралица“ в Белащица ще изнесат музикално-артистичен спектакъл.
Преди Великден за трета поредна година в Храбрино се организира прекрасно събитие за децата на селото. Този път заедно те ще творят красиви яйца с благотворителна цел в подкрепа на Георги Маринов.
В седмицата преди Великден читалището в село Първенец организира детски работилници за изработка на украса и боядисване на яйца.
На Велики четвъртък, 2 май, великденски работилници за изписване на яйца ще има в Браниполе.
Седмица на благотворителността тече в Браниполе, а събраните хранителни продукти ще бъдат раздадени на нуждаещи се на 2 май.
Програмата продължава в събота с „Пъстър шарен Великден“ в село Златитрап.
Кметството в Устина пък е подготвило забавления с аниматор, изработване на великденски кошнички, много лакомства и козуначета за децата на селото.
Вижте цялата програма по населени места:
  • Белащица:
На 27.04.2024 г. Лазаруване – около 30 момичетата от ПДТС „Белащенче“ ще тръгнат от църквата, благословени от отец Мирослав, оттам разделени на два лъча ще обиколят по- голямата част от селото, извършвайки характерните ритуали за празника.
На 29.04.2024 г. от 18:00 часа в салона на читалището ще има музикално-артистичен спектакъл с участието на деца от ДГ „Ралица“.
  • Храбрино:

На 27.04.2024 г. около 10 момичетата ще тръгнат по домовете и  ще пеят обредни песни за здраве и плодородие. На 4 май ще се проведе благотворителна работилничка, на която ще се сътворят  красиви и цветни яйца за Великден.

  • Браниполе:
От 22.04 до 30.04.2024 г. – Седмица на благотворителността. Събиране на хранителни продукти за хора в неравностойно положение.
На 26.04 от 18,00 ч. – Украсяване на дървото за Великден в парка на селото.
На 27.04 от 10,00 ч. – Лазаруване по домовете
На 02.05. от 11,00 ч. – Боядисване на яйца за Великден в двора на църквата.
На 02.05 след 16.00 ч. Раздаване на хранителните продукти, събрани в Седмицата на благотворителността.
  • Златитрап:
27.04.2024 г. – Лазаруване
9:00 часа тръгване на групите от Читалището, за да обходят всички къщи на селото. Златитрап е първото село от община „Родопи“, което възстановява обичая.
28.04.2024 г. – „Шарена плетеница навръх Цветница“ –
10:00 часа в двора на църквата „Света Марина“ – Великденски базар и Художествена програма.
04.05.2024 г. – Пъстър шарен Великден“
10:30 часа в парка на селото – Забавни великденски игри, Работилница „Направи си сам“, Изработване на поставки за яйца от картон, Оцветяване на великденски картинки, Декорация на меденки, Почерпка на децата с бабини великденски курабии, приготвени от бабите -членове на Пенсионерски клуб „Здравец“ село Златитрап
  • Кадиево:
На 26.04 2024 от 17:00 часа в Конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ гр. Пловдив – Пролетен концерт и изложба на малки и големи таланти – творчески калейдоскоп с участието на децата от ДГ, ОУ, клас пиано при НЧ в Кадиево и арт произведения на талантливи жители на Кадиево.
На 27.04.2024 г. – в 9,30 ч. Лазаровден- Общо 32 лазарки, разпределени в 5 групи ще пресъздадат обичаите за Лазаровден и ще обходят домовете на селото. Обиколката ще приключи около 12:00-12:30, когато в парка на селото лазарките ще люлят за здраве и се извие пъстро хоро с всички жители на селото.
  • Крумово:
В читалище „Наука-1919г.“ – с. Крумово в седмицата преди празника ще се организират великденски работилници за деца
На 27 април – Лазаровден момиченцата от Детска вокална група „Светулка“ ще лазаруват из селото.
  • Марково:
На 27.04. лазарки ще обикалят къщите на селото.
На 2.5 децата на Марково ще боядисват яйца в двора на църквата.
  • Първенец:
На 27.04. лазарки ще обикалят къщите на село Първенец и празникът ще бъде отбелязан с традиционните песни и танци.
В 12:00 ч. всички лазарки ще бъдат пред читалището за да отбележат началото на благотворителния базар.
В седмицата преди Великден читалището ще организира детски работилници за изработка на украса и боядисване на яйца.
  • Устина:
На 27 април лазарската група към читалището ще се събере пред църквата, от където след благословия от свещеника, ще започне обичаят Лазаруване. Лазарките ще обиколят всички християнски къщи, ще пеят и ще наричат.
На 04.05.2024 г от 10 ч. съвместно с кметство с. Устина, родители и деца ще боядисват яйца, ще изработват великденски кошнички, ще се раздават лакомства и козуначета. За всички деца след това ще има забавления с аниматор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here