ОБЩЕСТВЕНИТЕ БАСЕЙНИ – ХАЗАРТ СЪС ЗДРАВЕТО

0
2204

Плуването е полезно за вашето здраве и ви помага да изграждате мускулите си, да горите калории, подобрява основно физическото ви здраве и e полезно кардио упражнение. Но плувните басейни могат да бъдат опасно и нездравословно място, има редица проблеми, които може да си създадете плувайки в тях.

Тук са изброени някои специфични рискове, които плувните басейни причиняват и съвети как да ги избегнете:

Хлор

Хлорът се добавя в плувните басейни, за да убива бактериите. Въпреки това, за съжаление някои проучвания сочат, че страничните продукти на хлора, които се създават при контакта му с прах, пот или кожата, могат да имат отрицателни ефекти върху организма на хората. Ако концентрацията им е достатъчно висока, те могат да раздразнят дихателната система, кожата и очите.

Други експерти казват, че ползите за здравето от плуването надхвърлят всякакви рискове, те също така препоръчват да се вземат мерки за намаляване на количеството хлор в басейните.

Какво може да направите?

На първо място трябва да се къпете след всяко плуване, тъй като това ще ви помогне да отмиете хлорa от кожата си, за да намалите количеството, което абсорбирате, а също трябва да внимавате да не поглъщате вода когато плувате.

Подхлъзване

Сериозна опасност за здравето в обществените басейни е подхлъзването до стените на басейна. Това се случва, тъй като обикновено там плочките са мокри и хлъзгави, но може да се нараните сериозно, ако паднете.

Решението тук е да избягвате тичането както и да гледате къде стъпвате, когато ходите. Трябва да внимавате също и да не стъпвате на места където има пластмасови повърхности.

Други инциденти 

Разбира се могат да се появят и други инциденти. Например, не е необичайно да се сблъскате, докато плувате с други плувци или в стените, възможно е да се нараните скачайки от високо в басейна, винаги спазвайте установените правила и гледайте къде плувате.

Разбира се, давенето също е възможно, ако не сте добър плувец. За да бъдете в безопасност, винаги плувайте на места където има спасители, или с приятели, ако не сте професионалист. Използвайте ръката си и я насочете към спасителя, който ще ви помогне ако е необходимо.

Брадавици

Брадавиците са израстъци по кожата, които съществуват по краката и се пресоват в кожата от теглото на човека, който ходи върху тях. Те се причиняват от вирусна инфекция и се разпространяват чрез директен контакт с кожата, което разбира се означава, че те са склонни да се разпространяват в плувните басейни. Освен това обществените басейни са идеална среда за тях, защото те се развиват във влажни райони.

Ако искате да избегнете прихващането на тези брадавици, носете специални чорапи, които ще ви осигурят защитен слой между кожата и повърхността на басейна. Можете също да носите плавници или обувки за плуване.

Бактериите

Макар, че хлорът е предназначен да убие бактериите, някои могат да оцелеят и да представляват риск за здравето. Ще откриете, че хората са склонни да се потят и дори да уринират в басейните, което може да доведе до инфекции и други здравни проблеми. 

Избирайте проверени басейни и се уверете, че се полагат достатъчно усилия за поддържането на чистотата в басейна и около него. За да предотвратите поглъщането на бактерии в басейна трябва да бъдете внимателни и да избягвате поглъщането на вода, също така да се уверите, че се измивате обилно след плуване.

Още нещо: За да избегнете появата на бактерии, брадавици и др., отивайте в басейна, когато е празен. Опитайте се да ставате по-рано или ходете в работно време, ако е възможно. Плуването на открито също може да е добро решение, ако времето е топло и имате подходящо място близо до вас. 

Предишна статияЛЪСНА ПОДЛАТА СХЕМА НА КАБЕЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ! КРАДАТ СЕ МИЛИОНИ!
Следваща статияЧЕРЕШОВА ЗАДУШНИЦА
Михаил Филипов е журналист с дълга кариера в печатни и елекронни медии. Завършил е факултета по журналистика в СУ "Климент Охридски". Има специализации по PR и масови комуникации в редица престижни международни организации, като Националният Демократичен институт към конгреса на САЩ. Бил е кореспондент и раследващ журналист за редица национални медии. От 2015 г. работи като репортер на свободна практика и консултант по въпросите на електронните медии и масовите комуникации.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here