Областният управител обсъди с ръководството на EVN мерки за подобряване на енергийната ефективност

0
186
Зеленият преход е възможност България да получи икономическо предимство и да бъде сред страните лидери по иновации “, смята д-р инж. Илия Зюмбилев
„Областна администрация – Пловдив подпомага усилията на компаниите и гражданите, които участват в прехода към бъдеще с чиста енергия с цел ефективно противодействие на изменението на климата. Зеленият преход обхваща широк набор от промени в различни сектори, но от нас зависи как ще се възползваме от възможността България да получи икономическо предимство и да бъде сред страните лидери по иновации“. Това заяви областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев на среща с регионалния мениджър на EVN за България Александър Сипек, заместник-председателя на СД на EVN България Калина Трифонова и председателя на СД на EVN „Топлофикация“ Доминик Ярмер. От страна на Областна управа участваха също главният секретар на администрацията Георги Янев и ръководителят на отдел КЕИ Маргарита Вранкова.
През последните 17 години в Пловдив и останалите области, които обслужва австрийското дружеството са инвестирани над 2 млрд. лв. и всички те са свързани с модернизиране на технологиите, подобряване на инфраструктурата, услугите и подпомагане на зеления преход, коментира Александър Сипек. Доменик Яврем допълни, че „EVN Топлофикация“ е вече с изцяло нови производствени мощности, включващи модерна когенерационна централа с мощност 50 MW и 5 водогрейни котела, които гарантират подобряване на услугата и са принос към повишаване качеството на въздуха в Пловдив.
По информация на Калина Трифонова съвсем скоро в централата на EVN в Пловдив ще отвори врати Център за устойчиви решения, който ще подпомага гражданите и фирмите в зеления енергиен преход. Ще ги консултира при поставяне на фотоволтаици, саниране на сгради, начини за спестяване на електроенергия, връщане към използването на топлоенергия.
Едно от първите големи партньорства е между EVN България и Силвър Стар, официален дистрибутор на Mercedes-Benz за България. Двете компании обединиха усилия в посока по-зелено енергийно бъдеще и преди две седмици въведоха в експлоатация фотоволтаична инсталация край с. Радиново, изградена от EVN България като част от проекта на компанията „Енергия от слънцето“. Тя е с обща мощност до 390 kWh и се състои от 722 соларни панела. Генерираната слънчева енергия ще се използва за собствено потребление, а остатъкът ще се отдава в мрежата.
Д-р Зюмбилев и Александър Сипек се договориха да активизират сътрудничеството между Пловдивска област и федералната провинция Долна Австрия. Една от първите инициативи е организиране в Пловдив на среща с представители на Австрийската търговска камара.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here