Областният управител от откриването на жътвата в Златитрап: Любовта към хляба и земята са основите на живота

0
144

Областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев присъства на националното откриване на жътвената кампания 2024 на 11 юни 2024 г. в село Златитрап, организирана от Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Събитието е част от европейската инициатива „Хляб на мира“, която обединява 12 държави от Централна и Източна Европа.

Началото на жътвата е дългоочаквано събитие, част от националната идентичност на българина. Отбелязването на този ден символизира уважението към хляба и труда на земеделците.

„С Бог напред! Успех на жътвена кампания 2024г. Любовта към Хляба и земята са основните на живота. Нека има мир, хляб и любов към ближния“, пожела областният управител.

Тазгодишното мото на събитието е „Да са златни житата в полето, да е едро в класа зрънцето!“.

За доброто настроение на гостите бе организирана музикална програма с танцов състав и хор от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив, както и дуото Петя Манева и Стилияна-Роса Матева (Double M).

Сред официалните гости на събитието бяха Георги Тахов, министър на земеделието и храните, Павел Михайлов, кмет на община “Родопи“, Светослава Томова, кмет на село Златитрап, Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет, доц. д-р Боряна Иванова, ректор на Аграрен университет – Пловдив, отец Ерм от Пловдивската митрополия и други.

Между 6,1 и 6,3 милиона тона среден добив зърно е очаква тази година, очаква се и качеството да е много добро. Това каза служебният министър на земеделието Георги Тахов на полето край Златитрап.

Хлебният баланс на страната ни ще бъде осигурен.

Министърът уточни, че тази година ще бъдат ожънати близо 11 милиона декара с пшеница и 1,6 милиона декара с ечемик. Очаква се прогнозното произовдство от реколта 2024-та да е между 6,1 и 6,3 милиона тона за пшеница и над 800 хиляди тона за ечемик.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here