ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ И БРЕСТОВИЧАНИ С УСПЕХ- ТРИ НОВИ КЛАДЕНЦИ ЗА СЕЛОТО ЗА ЧИСТА ВОДА

0
1085
Усилията на Областния управител и инициативния комитет в село Брестовица се увенчаха с успех.

В събота започва изграждането на три нови кладенци в село Брестовица и чрез тях ще се реши проблема с водата на хората в региона, съобщи премиерът Бойко Борисов.

„От първия ден на проблема съм с хората от населеното място. Имат пълната ми подкрепа. Работя месеци с екипа ми, свиках междуведомствена комисия, поисках доклад, в непрекъсната комуникация съм с екипа на ВиК.“, споделя областният управител Дани Каназирева
Причината е ясна -замърсяването.
Финансовите средства са осигурени от ВиК холдинга, вече е взето решение.
Април месец ще стартира процедура по възлагане на проектиране и строителство на
– нов довеждащ водопровод (външен), подмяна и реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на село Брестовица, община Родопи
– почистване и рехабилитация на водоемите на населените места
– проучване на нов водовземен участък и изграждане на нови тръбни кладенци за дългосрочно решаване на проблема
„Дадох дума на хората от Брестовица още през лятото. Според доклада и експертизата неминуемо източникът на замърсяване е заблатяването в района на водното огледало и разпростирането му в периметъра на водоизточниците. Според направените анализи в средния кладенец нивото на мангана е било 100 пъти над допустимата норма. Сега този кладенец е изолиран и вече е изграден дублиращ.“, коментира Каназирева.
„Ще предоставим свободен достъп до доклада на Инициативния комитет, както и ще го внеса в Здравното министерство и МОСВ за взимане на мерки, според тяхната компетентност.“, допълни тя.
Предстои да се свика и ВиК асоциацията към Областна управа, за да се вземат решения за провеждане на оздравителни мероприятия, като ще бъдат сезирани и контролните институции – РИОСВ, РДНСК и Басейнова дирекция. Ще бъде поискана също така корекция на нивото на реката в тази част, което става с изменение на издаденото разрешително от Басейнова дирекция.
„Още когато започнаха разговорите за подмяната на вътрешната водопроводна мрежа на селото и трасето на довеждащия водопровод, настоях пред ангажираните институции, да се обмислят всички варианти за алтернативни трасета, които минимално да засегнат собствениците на земеделски земи. В постоянен контакт съм с г-н Спартак Николов- управителят на ВиК Пловдив, чиято е и задачата да проектират новия водопровод и имам неговото уверение, че изцяло всичко ще се съгласува със земеделските производители и те по никакъв начин няма да бъдат ощетени.
Като кмет на село Брестовица винаги съм отстоявал и защитавал позицията на жителите на селото и ще настоявам и този път да се вземат най-правилните решения.“, публикува и кметът на селото Любен Радев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here