НЯМА ГАРАНЦИЯ, ЧЕ ОЗДРАВЕЛИТЕ ОТ КОРОНАВИРУСА НЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗБОЛЕЯТ ПАК

0
1481

Може ли човек да се зарази с коронавирус два пъти? Защо някои хора го карат по-тежко от други? Всяка зима ли ще се връща? Би Би Си опитва да даде отговор на тези и някои други въпроси.

Как се създава имунитет срещу коронавируса?

Имунната система отбранява тялото от инфекции и действа на два етапа. В първия тя напада всеки „чужденец“, засечен в тялото, чрез освобождаване на вещества, които причиняват възпаление, и бели кръвни телца, които унищожават заразените клетки. Но тази система не действа специално срещу коронавируса – тя не може да се „научи“ на това.

Научаването се случва при придобития имунитет. Тогава клетки, които произвеждат антитела, могат да се „прикачат“ към вируса, за да го спрат, а Т-клетките да нападнат само заразените с него клетки (клетъчен имунитет). Тази реакция на организма обаче отнема време – според проучвания са нужни около 10 дни, за да може тялото да започне да произвежда антитела срещу коронавируса, а пациентите в най-тежко състояние имат и най-силна реакция на имунната система. Ако отговорът ѝ е достатъчно мощен, тялото би трябвало да запази памет за заразата и да може да се защити и в бъдеще. Не е известно дали хората, които имат леки или никакви симптоми, ще развият достатъчно добър имунитет.

Колко трае имунитетът?

Паметта на имунната система е като човешката – помни някои инфекции добре, но забравя други. Морбили, например, е запомняща се зараза и прекарването ѝ дава доживотен имунитет. Новият коронавирус – Sars-CoV-2 – не е бил активен достатъчно дълго, за да се знае дали за него важи същото. Но има други шест коронавируса, от които могат да се правят изводи.

Симптомите на четири от тях напомнят обикновената настинка и имунитетът срещу тях е кратък. Според някои проучвания пациентите могат да се заразят повторно в рамките на година.

Два други вируса – този на тежкия остър респираторен синдром (Sars) и на близкоизточния респираторен синдром (Mers) – са по-притеснителни и антитела срещу тях са открити у пациенти години по-късно.

„Въпросът не е дали ще придобиете имунитет, а за колко дълго“, обяснява Пол Хънтър от Университета на Източна Англия. „Почти сигурно е, че няма да е за цял живот. Въз основа на изучаването на антителата срещу Sars, възможно е имунитетът да действа година или две, макар че не се знае със сигурност.“

Има ли хора, заразени два пъти?

Има информации за хора, които изглежда като да са се заразили неколкократно в кратък период от време. Според някои тълкувания обаче става въпрос за това, че вирусът „заспива“ и по-късно се активира отново в тялото. Засега научният консенсус е, че при тези случаи става въпрос за тестове, дали грешен резултат и заблудили пациентите.

Няма човек, целенасочено заразен с вируса, за да бъде тестван имунитетът му. Такъв експеримент е правен с маймуни и при второто заразяване с вируса те не са развили симптоми за втори път.

Защитен ли съм, ако имам антитела?

За това няма гаранция. Ето защо и Световната здравна организация не препоръчва издаването на „имунизационни паспорти“ при облекчаването на мерките за дистанция.

Идеята на тези документи е, че ако човек има антитела срещу вируса, може да се върне на работа – нещо, особено важно за служителите в социални домове или в здравни заведения. Но има различни видове антитела и неутрализиращите от тях – тези, които пречат на вируса да зарази здрави клетки – са важните. Проучване на 175 оздравели пациенти в Китай показа, че 30% от тях имат много ниски нива на тези антитела. Ето защо СЗО предупреждава, че клетъчният имунитет – втората част от придобития имунитет – вероятно е критично важен за възстановяването.

Защо имунитетът е важен?

Защото – освен очевидните причини – ще повлияе на смъртността. Ако човечеството си създаде някаква, макар и несъвършена, защита, това ще направи болестта по-малко опасна. Разбирането му би изяснило и кои хора са в риск и съответно би дало повече информация за това как да бъдат облекчени изолационните мерки.

Ако достигането на дългосрочен имунитет се окаже трудно, това ще бъде проблем и за създаването на ваксина, както и за прилагането ѝ – ще трябва да се търси отговор на въпроса дали тя се слага веднъж в живота или веднъж годишно, като ваксините срещу грип.

Но на всички тези въпроси все още няма отговор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here