НОВ ЩАМ НА КОРОНАВИРУС ЗАТВАРЯ ГРАНИЦИТЕ НА ЕВРОПА ЗА ЮЖНА АФРИКА

0
785

Европейските държави масово започнаха да затварят границите си за Южна Африка заради регистрирания там по-опасен вариант на COVID-19.

Досега в ЮАР, Ботсвана и Хонконг са потвърдени 59 случая на новия вариант, чрез секвениране. Мутацията разтревожи и Световната здравна организация, която свика спешно заседание, но предупреди страните по света да не избързват да налагат ограничения за пътуване.

Въпреки това по-рано днес Великобритания добави към червения списък за пътуване шест африкански държави – Република Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Есватини, Зимбабве и Намибия. Полетите ще бъдат временно забранени, а пътниците от Обединеното кралство ще бъдат поставени под карантина.

Здравният министър Саджид Джавид заяви, че Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство изследва нова мутация на вируса, която той нарече „най-лошата, която сме виждали досега“.

Малко по-късно днес стана ясно, че Франция също спира да приема пътници, идващи от седем държави от региона на Южна Африка. Тази мярка, въведена „за минимален срок от 48 часа“ касае също пътниците, пристигащи от Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Есватини.

И Германия реагира мигновено като обяви, че спира повечето пътувания от Южна Африка, за да спре разпространението на новия вариант. Мерките бяха разггласени от изпълняващият длъжността министър на здравеопазването Йенс Шпан.

Новите правила, които започват да действат от петък вечерта, ще засегнат Южна Африка и „вероятно съседните държави“, заяви Шпан, като влизането ще бъде разрешено само на германски граждани. Те трябва да се поставят под карантина 14 дни след пристигането си, дори и да са ваксинирани.

Новият вариант на коронавируса B.1.1.529, изолиран в средата на ноември в Южна Африка, вече е успял да проникне в Израел и Хонконг.

Италия също заяви, че забранява влизането на лица, които през последните две седмици са били в Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия или Свазиленд, поради опасения от новия вариант на коронавирус.

Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца заяви, че учените проучват новия вариант B.1.1.529, „а междувременно ще следваме пътя на максималната предпазливост“.

И други европейски държави взеха подобни ограничителни мерки, сред тях са Австрия, Нидерландия, Белгия, където беше открит първи случай на този вариант в Европа, Малта и Чехия. Всички страни, които все още прибират гражданите си от този район, ги поставят под задължителна 14-дневна карантина.

Според властите в Претория такава реакция в чужбина е прибързана.

Реакцията на България

Здравните власти у нас все още не прибягват до толкова крайни мерки. По-рано днес ресорният министър Стойчо Кацаров обяви, че българите, които пристигат от Южна Африка, ще бъдат поставени под задължителна 10-дневна карантина. Новите мерки, които предстои да бъдат официализирани със заповед, предвиждат леко отхлабване на мерките за влизащите у нас със зелен сертификат. За влизащи в страната от Южна Африка обаче не е валидно условието, че до третия ден могат да се освободят от карантина.

„Мутантът още не е в България, рано е да се коментира“, каза от своя страна проф. Мира Кожухарова, каза тя на пресконференция на МЗ по-рано днес.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here