НИСКИТЕ ИЗКУПНИ ЦЕНИ И ВНОСЪТ НА ПЛОДОВЕ УБИВАТ РОДНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

0
1988

Ниските изкупни цени и вносът на плодове убиват родните производители, твърдят от Съюза на Дунавските овощари. По думите им, килограм ябълки от градините се изкупува за не повече от 50 ст. , а на пазара цената достига до 2 лв. 50 ст.

Няма регулация на пазара за крайната цена на ябълките, посочи пред БНТ търговецът Веселин Ставрев.

Той ги купува от борсата за 80 ст. килограма. След това обаче сам прави разчети спрямо разходите, които е направил и евентуалната печалба, която търси. Така килограм ябълки при него стига 2 лв. „Всеки си има разходи. Всеки си прави някаква калкулация. Е, има и скъпи ябълки. Италианските ябълки са скъпи. – На каква цена са те? – Около 1,80 е борсовата цена“, казва още Ставрев.

Подобна е ситуацията и при други търговци, които признават, че купуват ябълките с близо един лев по-евтино от производители.

„Зависи и от сорта. Има някои сортове са по-скъпи, някои са по-евтини. Всичко е според качеството и варира и цената. Ами, да е едра, чиста, да узряла, да няма петна, наранявания от градушка, да не е смесено качеството – дребна, едра, средна, да не е всичко на едно място“, казва Хари.

Очаква се крайната цена да започне да пада. А купувачите заявяват, че предпочитат да пазаруват директно от производителите. „Като няма производители на даденото място, си купувам от прекупвач. Когато имам възможност да избирам, си купувам от производители“, посочва Цветелина Георгиева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here