Ниска избирателна активност, технически проблеми и сигнали за нарушения в изборния ден

0
78

Вчера се проведе втори тур на местните избори в общо областни 19 града, където миналата седмица не бе излъчен кмет. За разлика от предишния вот, сега се гласуваше и с машини.

Изборният ден започна в 7 часа и продължи до 20 часа. Според данните на МВР няма регистрирани сериозни нарушения.

Вторият тур протече при ниска избирателна активност и съобщения за проблеми с машините. Към 16 ч. активността е 26.4%, съобщи ЦИК. Най-висока е в Роман – 77.94%, а най-ниска в Русе – 15.77%.

Данните на агенция „Галъп“ към 19 ч. сочат 33.4% избирателна активност в София, съобщи Нова телевизия. Към същия час в Пловдив са гласували 22.7%, а във Варна – 30.5%.

Според агенция „Тренд“, цитирана от Нова телевизия, към 19 ч. в София активността е била 33.4%. В Пловдив упражнилите право на глас са 22.6% от избирателите, във Варна – 30.4%.

Само един сигнал е постъпил в ЦИК за купуване на гласове и е препратен на Министерството на вътрешните работи, заяви Матева. Подадени са данни и за публикуване на предварителни резултати.

Проблеми и спряно машинно гласуване в 57 секции

Заради проявили се проблеми с машините, към 17:00 ч. е спряно гласуването с 47 устройства в също толкова секции в страната, а за София това се отнася за десет машини, каза Матева.

ЦИК е изпратила допълнително указания към членовете на секционните избирателни комисии.

За проблеми с машините бе съобщено в Благоевград, Пазарджик, Варна, Търново и Добрич.

Проблемът в две секции в Благоевград се оказа не технически, а организационен. Две машини са били разменени и закарани в грешните секции. След това са изнесени, но без полицейски конвой.

В Пазарджик две машини не са стартирали. В Добрич е установен проблем с флаш паметта на едно от устройствата. Във Варна пък един принтер не работи.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев написа във фейсбук, че от цялата страна пристигат сигнали за блокирани машини. Според него това е резултат от неподходящите ролки хартия, които Централната избирателна комисия (ЦИК) използва. По-рано той написа, че комисията поръчва и неподходящи, и много скъпи ролки.

Проблемите с машините са резултат от недобрата координация между институциите, отговорността е на ЦИК. Като свършат изборите, трябва да се постави въпросът за доверието в изборния процес„, коментира пък премиерът Николай Денков след като гласува.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here