НАСА случайно излъчи симулация на изпаднали в беда астронавти

0
112

В сряда НАСА случайно излъчи симулация на астронавти, лекувани от декомпресионна болест на Международната космическа станция (МКС), което породи предположения за извънредна ситуация в публикациите в социалните медии, пише Reuters.

Около 17:28 ч. централно американско време (2228 ч. по Гринуич) каналът на НАСА излъчи аудио на живо в YouTube, което показваше, че член на екипажа изпитва последиците от декомпресионна болест (ДББ), съобщи НАСА в официалния си акаунт на МКС X.

Женски глас моли членовете на екипажа да „върнат командира в скафандъра му“, да проверят пулса му и да му осигурят кислород, като по-късно казва, че прогнозата му е „слаба„, според копия на аудиозаписа, публикувани в социалните медии. НАСА не е проверила записите и не е публикувала отново аудиозаписа.

Няколко космически ентусиасти публикуваха линк към аудиозаписа на Х с предупреждения, че на МКС има сериозна извънредна ситуация.

„Това аудио е било случайно неправилно насочено от текуща симулация, в която членовете на екипажа и наземните екипи се обучават за различни сценарии в космоса, и не е свързано с реална извънредна ситуация“, се казва в съобщението в акаунта на МКС.

„На борда на Международната космическа станция не се случва никаква извънредна ситуация“, се добавя в него.

ДББ, който се причинява от азотни или други газови мехурчета в кръвообращението поради промяна в атмосферното налягане, може да засегне централната нервна система и е потенциално фатална.

Членовете на екипажа на МКС са спали по време на излъчването на аудиозаписа, тъй като са се подготвяли за излизане в открития космос в 8 ч. EDT (лятно източно време) в четвъртък, се казва в съобщението на МКС.

Каналът на МКС на НАСА в YouTube – по време на случайното излъчване на аудиото – сега показва съобщение за грешка, в което се казва, че излъчването е било прекъснато.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here