НАЙ-ВИСОКАТА СТАТУЯ НА БОГОРОДИЦА В СВЕТА СЕ НАМИРА В БЪЛГАРИЯ

0
7361

Невероятно, но факт! Най-високата статуя, в света, на Дева Мария с Младенеца, се намира в България?   Монументът „Света Богородица с Младенеца“ се издига край град Хасково, в местността Ямача.

Статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца е издигната с почит, любов и признателност към Божията майка от жителите на града. Символът не е избран случайно – Божията Майка винаги се е считала за покровителка на града. В хилядолетната му история Рождество Богородично се е почитал като един от най-големите празници, а с решение на Общинския съвет 8 септември става и Ден на Хасково.

Идеята за изграждането ѝ е на тогавашния хасковски кмет Георги Иванов, а автори на проекта са Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив. Изработена е от полимер-бетон и тежи 120 тона.

Монументът е открит официално през 2003 г. с водосвет от митрополит Арсений – на празника Рождество Богородично на 8 септември. През 2005 получава признание от „Световните рекорди на Гинес“  за най-високата статуя на Богородица с Младенеца.

Тя е висока 14 метра и лежи върху 17-метров постамент, в който се помещава параклис. Общата височина на монумента е 32,8 м. В близост до монумента се намира и внушителна 30-метрова камбанария, която беше открита през 2010. Тя е една от най-високите на Балканския полуостров, а на върха й са поставени 8 камбани с различна големина.

От 2009 г. е и в листата на Стоте национални туристически обекта на България.

За посещението на монумента не се заплаща такса, а работното време е: декември, януари, февруари – 08.30 ч. – 18.00 ч.; март, април, май – 08.30 ч. – 20.00 ч.; юни, юли, август: 08.30 ч. – 21.30 ч.; септември, октомври, ноември – 08.30 ч. – 19.30 ч.

Печат за 100 НТО от Монумент „Света Богородица“ може да получите в офиса на Туристически информационен център – Хасково.

Статуята на  Дева Мария привлича много гости от България и света. Вярва се, че молитвите отправени на това място се сбъдват. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here