Най-възрастният мъж в света: Дълголетието е просто късмет

0
149

Най-възрастният жив мъж в света, 111-годишният британец Джон Тинисууд, каза, че дълголетието му е „просто късмет“ и че няма специална тайна в храненето му, въпреки че обича всеки петък да хапва любимата си риба с пържени картофи, съобщава БТА. 

Тинисууд – пенсионер от повече от половин век, наследи титлата на световен рекордьор на Гинес от 114-годишния венецуелец Хуан Висенте Перес Мора, чиято смърт беше оповестена по-рано през седмицата.

Роден през 1912 г. в Мърсисайд, Северна Англия, пенсионираният счетоводител и бивш пощенски служител Тинисууд е на 111 години и 222 дни.

 

На въпрос за тайната на дълголетието му той отговаря кратко: „Или живееш дълго, или живееш кратко и не можеш да направиш много по въпроса“.

От Световните рекорди на Гинес казаха, че заявката на Джон Тинисууд е разгледана от техни експерти и от Групата за геронтологични изследвания (Gerontology Research Group), която съставя каталог на потвърдените „свръхстолетници“ в света.

Най-възрастният мъж в историята е японецът Джироемон Кимура, който доживява до 116 години и 54 дни. Най-възрастната жива жена и най-възрастният жив човек изобщо е испанката Мария Браняс Морера, която е на 117 години.

Тинисууд изказа донякъде премерено мнение за състоянието на света.

„Светът, по свой начин, винаги се променя. Това е нещо като продължаващо преживяване. Става малко по-добър, но все още не чак толкова. Върви по правилния път“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here