Построен по поречието на река Нанси, между стръмните планини на китайската провинция Юнан, Янджин е смятан за най-тесния град в света. Някогашният изолиран град беше хвърлен под светлината на прожекторите, когато кадри, направени с дрон от китайски потребители на социалните мрежи, бяха разпространени и бързо станаха вайръл във виртуалното пространство.

Гледайки го отгоре, е трудно да се повярва, че такова селище действително съществува в реалния живот. Тесният участък от използваема земя, притиснат между неспокойните води на река Нанси и стръмните планини от двете страни, едва ли изглежда като подходящо място за град с близо 450 000 души, но точно това прави Янджин толкова специален. Той прилича повече на нещо, което бихте очаквали да видите във фантастичен филм или в игра за симулация на сгради, отколкото на съвременен град.

Янджин
Снимките на Янджин са като сцени от фантастичен филм / снимка: xataka.com

Едва 30 метра

В най-тясната си точка Янджин е широк само 30 метра, докато в най-широката е около 300 метра. В него има само две успоредни улици, минаващи покрай всеки бряг на реката, а жителите се надяват градът им да се възползва от новопридобитата си популярност и да привлича все повече туристи.

Въпреки че Янджин се простира върху няколко километра по протежение на реката, не изглежда да има твърде много мостове. Освен че е изключително тесен, той има и друга забележима особеност. Тъй като земята е толкова ценна стока в района, много от жилищните сгради са разположени точно на брега на реката и са изградени върху тънки стълбове като колове, за да ги предпазят от наводнения, в случай че нивото на водата се покачи.

Янджин
Сградите в Янджин са върху колове, за да бъдат предпазени от наводнения / снимка: themindcircle.com

Кой живее в най-тесния град?

Кадрите на Янджин, заснети с дрон, се разпространяват в китайските социални медии от години, оставяйки мнозина да се почесват по главите за причината, поради която някой би искал да живее в толкова тесен град, когато Китай има много по-подходяща земя. Истината е, че този район е обитаван от стотици години и много от местните жители не биха помислили да живеят някъде другаде.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here