НАЙ-СКЪПОТО ЦВЕТЕ НА СВЕТА

Известно е още като "Цвете от рая" и "Кралицата на нощта". 

0
328

Цветето Кадапул, което расте в Шри Ланка, има най-скъпите цветове в света!

Толкова е скъпо, че дори не му се поставя етикет с цена. 

За съжаление, веднъж откъснато, то загива почти моментално.

Поради корените си, всяко цвете Кадапул има изключително кратък живот и може да преживее само една нощ пред да увехне на зазоряване.

Ароматът му притежава успокояващи свойства.

Уви, единственият начин да му се насладите е като си купите шишенце парфюм с фрагменти от Кадапул.

Само най-големите щастливци успяват да вдъхнат аромата на цветето  и да се насладят на релаксиращите му качества. Не случайно е наречен „вълшебство в полунощ“ (the midnight miracle).

Самото цвете е известно още като „Цвете от рая“ и „Кралицата на нощта“. 

Среща се в красиви оттенъци на бяло и жълто, и достига максимална височина от около 30 см. Научното му име е Epiphyllum oxypetalum и освен в Шри Ланка, може да бъде срещнато в Индия и Южна Америка.

Въпреки че естествената му среда са тропическите дъждовни гори, сега вече се отглежда в няколко декоративни градини по света.

Цветовете му започват да цъфтят между 22ч и 23ч вечерта и пълният процес отнема около 2 часа. Веднъж щом всички пъпки са разцъфнали, цветето освобождава специфичния си сладък аромат. Цъфтежът настъпва ежемесечно, обикновено по пълнолуние.

Самото растение може да бъде отглеждано много лесно, но тъй като цъфти само в определено време и за кратко, цветовете му са едни от най-редките в света.

Според един древен мит, когато цветовете на Кадапул цъфтят, Нагите (създания с човешки глави и змиевидни тела) слизат на Земята, за да подарят цветя на Буда в Свещената планина в Шри Пада.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here