Най-интересните забележителности в пределите на община “Родопи“: Параклис “Св.Спас“ край село Храбрино

0
538

На въпросът къде да отидем край Храбрино, безспорно има много отговори. Маршрутите са толкова много, че няма как да ги поместим в една статия. Китното селце е само на 14 км от Пловдив,  но сякаш въздухът е друг.

Само за 15 минути с кола можеш да избягаш от големия град и да се отърсиш от шума и жегата. Вече си в Родопите, но си на крачка от тепетата. Затова и сега ще ви предложим една кратка разходка, която е подходяща дори и за следобед след работа или просто няколко откраднати часа в уикенда. Разбира се, разходката винаги може да се удължи или да премине в пикник.

Около централната по-стара част от селото по планинските масиви са разположени две големи непрекъснато разрастващи се вилни зони. През селото минават две реки. Оттук започват туристическите маршрути към хижа „Здравец“, хижа „Равнища“, село „Бойково“ и разположената в близост до селото на 4 км хижа „Академик“ (старо име „Родопски партизани“).

„Академик“ (старо име „Родопски партизани“).

Днес ще ви разкажем за разходката до параклис „Свети Спас“, който се намира в близост до Храбрино. Ако тръгнете от центъра на селото ще ви отнеме около час, а може да съкратите разстоянието, като спрете с автомобила си по-близо до параклиса. За тези пък, на които съвсем не им се ходи може да стигнат до крайната точка с кола. Предупреждаваме ви, обаче че пътят е изключително лош и трябва да прецените възможностите на автомобила си.

 

Още преди да стигнете в Храбрино трябва да завиете на дясно и преминете по тесен мост. След това пътят ви води сам – само на горе към вилната зона на селото. Има и достатъчно табели, така че трудно ще се объркате дори и след като свършат къщите. Може да поспрете на някоя от поляните и да се полюбувате на красивите гледки към селото, както и към Пловдив.

Малко след това пред вас се открива параклис Свети “Спас”, където може да починете и да се насладите на тишина и спокойствие.

До самия параклис има навес, пейки и барбекюта, така че може да напълните раниците с нещо за хапване.

След себе си несъмнено трябва да изчистите, за да се запази това красиво място.

От там се разкрива и гледка към Момина скала, която се намира в близост до село Извор и над село Храбрино.

 

Ако разходката ви е дошла малко може да продължите към параклис „Света Богородица“ (известен още като Мати Божа), който се намира над Първенец. Стигането до там ще ви отнеме не повече от 40 минути.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here