Най-интересните забележителности в пределите на община “Родопи“: Калоянов връх

Може да се насладите на приятна разходка и до Манчова поляна.

0
482

Няма как да не сте виждали огромния трибагреник, който гордо се вее над пловдивското село Марково.  А замисляли ли сте се как да стигнете до там? Всъщност разходката до Калоянов връх е изключително приятна, а панорамата, която разкрива – зашеметяваща. И в никакъв случай това не е единствената дестинация, която може да посетите в района, разходката може да бъде съчетана с още забележителности. Всичко това само на крачка от Пловдив. Маршрут подходящ за всякакви възрасти, с възможност да преминете с кола по-голямата част от него или да му се насладите пеша по различни пътеки, да си направите пикник или просто да усетите какво е айляк на панорамната площадка.

Нашата виртуална разходка днес ще ви отведе именно  до Калоянов връх и Манчова поляна край Марково. Ще ви ги покажем в есенна премяна, изпъстрени в различни нюанси. И двете места се облагородяват от местни доброволци, които с много плам подемат различни инициативи, за да направят района още по-приятен.

Поемаме първо към Калоянов връх, като за да стигнете до най-високата му точка и да си направите снимка с трибагреника, ще ви предложим два маршрута. Единият е така да се каже „царски път”, който е проходим с високопланински автомобили и стига почти до крайната точка. Той отнема около 20 минути пеша и е със сравнително малка денивелация.

Ако изберете втория маршрут, трябва да се подготвите да се изпотите малко повече. Тук вече има изкачване, а в посока разстоянието ще ви отнеме около 40 минути.

Започваме с по-стръмната и дълга пътека. Тя стартира малко преди табелата за край на селото в посока Гълъбово. Ще видите стълби, които минават до една от последните къщи на Марково, а веднага след тях поемате в дясно по горска пътека, маркировката е в бяло и зелено, а маршрутът е добре отъпкан в по-голямата си част.

От една страна добра новина, а от друга – лоша, е че вървите винаги нагоре.  Което означава, че трудно ще се загубите, тъй като знамето се вижда през по-голямата част от времето, но със сигурност ще се поизморите.

Като стигнете до върха ще видите и черния път – точно зад знамето. А неговото начало също е на пътя между Марково и Гълъбово, но около 2 км след края на първото село в посока второто. Така че, ако изберете да направите кръгов маршрут, имайте предвид и участъка, който трябва да минете по шосето.

Ако се движите в тази посока, отбивката ще ви се пада от ляво на един по остър десен завой. В ляво от пътя ще видите и импровизиран малък паркинг и черен път, който върви само нагоре. В този случай  денивелацията е доста по-малка, така че давайте смело. Пътят не е за всеки автомобил, а предимно за офроуд превозни средства.

Ако разходката дотук не ви е била достатъчна, може да се отправите и към Манчова поляна. Началната точка на маршрута отново е на главния път, но този път се пада в дясно, на около 200-300 метра след края на Марково. Тръгва се по черен път, а след това се продължава по горска пътека. Цялото разстояние ще ви отнеме около 15 минути. Стръмни участъци няма, разходката е приятна и минава през дървено мостче, чешма и ловна хижа.

На самата поляна се създава приказно горско усещане. Изградени са няколко маси, беседка, чешма и люлка. Всичко е дървено и отново направено и поддържано от местното сдружение “Моето село Марково“.

/trafficnews.bg/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here