НАЙ-БОГАТОТО СЕМЕЙСТВО В СВЕТА ПЕЧЕЛИ ПО $4 МИЛИОНА НА ВСЕКИ ЧАС

0
2100
Отляво на дясно: Джим Уолтън, Алис Уолтън, съпругата на Джим Лин Макнаб Уолтън, съпругата на Роб Уолтън Мелани Лоуман Уолтън и Роб Уолтън. СНИМКА: RICK T. WILKING / STRINGER

Числата са впечатляващи: $70 000 на минута, $4 милиона на час, $100 милиона всеки ден. Толкова бързо расте богатството на семейство Уолтън, които притежават Walmart Inc., изчислява Bloomberg.

С този темп те са спечелили около $23 000 от момента, в който видяхте заглавието и отворихте този материал. Служител в Walmart на стартова позиция ще е спечелил около 6 цента.

Дори и в тази ера на изключителни богатства и брутално неравенство, контрастът е просто впечатляващ. Наследниците на Сам Уолтън, основателят на Walmart, натрупват богатство с почти безпрецедентен темп – и не са сами. От юни 2018 г. богатството им расте с цели $39 милиарда, до общо $191 милиарда.

Други американски династии са близо. Семейство Марс, които стоят зад шоколадовата империя Mars Inc., са добавили $37 милиарда до общо $127 милиарда.

Братя Кох натрупваха нови $26 милиарда до общо $125 милиарда.

Такова е положението навсякъде по света.

Най-богатите 0,1% в Америка днес контролират повече богатство, отколкото когато и да е било. Но богатите династии в Азия и Европа не изостават. Най-богатите 25 семейства в света контролират почти $1,4 трилиона, ръст от 24% спрямо миналата година.

За някои критици тези числа подкрепят тезата, че капитализмът има нужда от поправка. Неравенството вече е експлозивен политически проблем от Париж до Сиатъл и Хонконг. Но как да бъде свита разликата?

Докато напрежението расте, някои милиардери дори подкрепят ходове като данък върху богатството.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here