НАД 270 ЧЛЕНОВЕ НА ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ ПОЧИНАХА ОТ ПРЕУМОРА В ИНДОНЕЗИЯ

0
2063

Десет дни след като Индонезия произведе най-големите в света избори в рамките на един ден, над 270 души от изборната администрация са починали, повечето от свързани с преумора болести, причинени от дълги часове ръчно преброяване на милиони бюлетини, съобщи днес представител на властите, цитиран от Ройтерс.

На 17 април за пръв път в страната с 260 милиона население имаше избори едновременно за президент, за национален двукамарен парламент и за регионални законодателни органи, за да бъдат намалени разходите, предаде БТА.

Гласуването като цяло протече мирно при 80 процента избирателна активност на 193 милиона избиратели. Всеки от тях трябваше да перфорира до пет бюлетини в над 800 000 избирателни секции.

Но произвеждането на гласуване в държава, която се простира на повече от 5000 километра от запад на изток, изискваше неимоверни усилия и се оказа смъртоносно за много служебни лица, които брояха ръчно подадените бюлетини.

До снощи 272 членове на избирателни комисии бяха починали,

повечето от претоварване, докато 1878 други са се разболели, каза Ариеф Прийо Сусанто – говорител на централната избирателна комисия.

Министерството на здравеопазването изпрати на 23 април циркулярно писмо, в което настоя лечебните заведения да осигуряват най-добрата медицинска помощ за болните служители, а министерството на финансите работи за компенсиране на семействата на починалите, добави говорителят.

Централната избирателна комисия беше остро критикувана заради нарастващите смъртни случаи. „ЦИК не е благоразумна при управление на натовареността на персонала“, каза Ахмад Музани – зам.-ръководител на предизборния щаб на опозиционния кандидат за президент Прабово Субианто, съобщи новинарският сайт Kumparan.com.

ЦИК ще приключи преброяването и ще обяви победителите на президентските и парламентарните избори на 22 май. В изборите участваха общо близо 240 000 кандидати, които се бореха за 20 000 места, предаде ТАСС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here