НАЦИОНАЛНИЯТ СЪВЕТ НА БСП ПРЕНАРЕДИ ЛИСТАТА- ЕТО ГО ОКОНЧАТЕЛНИЯ ВАРИАНТ

0
2091
Снимка: dir.bg

След близо десетчасов, инфарктен, пленум и таен вот Националният съвет на БСП напълно размести предложената от лидера Корнелия Нинова листа с кандидати за евродепутати на изборите на 26 май т.г. . Тя е сериозно редактирана след намесата на членовете на Националния съвет във варианта на партийното ръководство.

Изненадващо двама млади социалисти се изкачиха след тайния вот на второ и трето място – Петър Витанов и Цветелина Пенкова. Именно те двамата изместиха подредените от ИБ на БСП Янаки Стоилов и Деница Златева.

Пленумът даде отпор на черновата на Корнелия Нинова и вкара в списъка за Европарламента Сергей Станишев на смятаното за избираемо 5-о място. Преди това недоволство от опита за изолиране на президента на ПЕС с емоционална реч изрази Велислава Дърева, а след нея Антон Кутев, Валери Жаблянов и редица други социалисти.

В окончателната листа от 2-от на 12-о място падна Янаки Стоилов. След това той си направи отвод и така въобще няма да бъде кандидат за евродепутат. Същото направи и Антон Кутев, за когото гласуването отреди 15-а позиция Друг фаворит- Деница Златева, слезе до 7-о място.

Целта на „Позитано“ 20 е партията да има поне шестима евродепутати. На евровота водачът на листата не е бетониран, а прагът за преференции е нисък – 5%, т.е. са възможни размествания.

Ето го крайния вариант на листата:

 1. Елена Йончева
 2. Петър Витанов
 3. Цветелина Пенкова
 4. Иво Христов – гражданска квота
 5. Сергей Станишев
 6. Иван Кръстев
 7. Деница Златева
 8. Румен Гечев
 9. Момчил Неков
 10. Велизар Енчев – гражданска квота
 11. Димитър Данчев
 12. Тодор Стоилов
 13. Мариела Модева
 14. Емил Христов
 15. Д-р Десислав Тасков
 16. Крум Дончев
 17. Емил Георгиев – коалиционен партньор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here