На спътник на Юпитер има кислород за съществуването на 1 млн. души

0
99

NASA получи нова информация от сондата „Джуно“, която предполага, че всеки ден на спътника на Юпитер Европа се образува достатъчно кислород, за да могат да съществуват около 1 милион души.

Учените за първи път се замислиха за възможността за образуване на кислород на Европа след изследванията на космическия апарат „Галилео“, изстрелян през 1989 г. Сега „Джуно“ затвърди убеждението на изследователите, че океаните на Европа може да се обогатяват с кислород.

Европа е покрита с лед, който може да крие океани и евентуално някаква форма на биологичен живот под повърхността им. Кислородът се образува на Европа вследствие на бомбардирането ѝ от заредени частици от Юпитер – спътникът се намира в радиационните пояси на гигантската планета. С помощта на радиацията водните молекули, т.е. ледът на повърхността на планетата, могат да се разделят на водород и кислород, което се улавя от сензорите на сондите. Откритията на „Джуно“ показаха, че Европа произвежда 12 кг. кислород в секунда.

Изучаването на производството на кислород на спътника на Юпитер ще бъде една от целите на мисията на NASA Europa Clipper, която ще стартира през октомври 2024 г. При пристигането си в системата на Юпитер през 2030 г. сондата ще трябва да установи дали на Европа съществуват условия, подходящи за живот.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here