6 C
Пловдив
28 февруари (сряда), 2024 г.
Начало НОВИНИ На извънредно заседание: Депутатите обсъждат вота на недоверие срещу правителството

На извънредно заседание: Депутатите обсъждат вота на недоверие срещу правителството

Извънредно заседание на парламента.

0
120

„България е на път да се превърне от износител на електроенергия във вносител с всички, произтичащи от това рискове”, заяви Искра Михайлова от „Възраждане” от името на вносителите на вота на недоверие, предаде БТА. В мотивите Искра Михайлова припомни, че базов критерий за развитие на енергетиката е наличието на собствен ресурс.

„Безотговорните действия на това правителство подписаха смъртната присъда на българската енергетика“, заяви Михайлова. Тя допълни, че цели региони в Южна България са под риск от икономическа катастрофа, която ще доведе до обезлюдяване, в последна сметка до демографски колапс, в нашата страна. Искра Михайлова заяви, че общественият кредит на доверие към това правителство е напълно изчерпан. Продължаването на неговата работа би довела до изключително тежки последици за България в дългосрочен план и те са на мнение, че то не е способно да защитава националните интереси. „Лобизъм, корупция, некадърност в сферата на енергетиката, ще доведат до загуба на хиляди работни места и обезлюдяването на тези региони“, заяви Михайлова.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков посочи, че само 128 дни след избирането на кабинета „Денков” идва първият вот на недоверие, предаде БГНЕ. „Според вас акад. Денков носи не само отговорност за изминалите 128 дни, но и за последните 30 години”, каза Петков. И поясни, че според него опозицията вероятно ще плаши избирателите си със „студена зима”. „Много от вас си служат с неистини”, смята Петков. Той обясни, че териториалните планове са били изпратени към ЕС, за да не загубим над 1,6 млрд.лв.

„Да използвате вот на недоверие като част от предизборната ви кампания показва предизборна немощ. Имате само пропаганда, основана на страх и омраза, нямате визия за България. Този вот няма да мине. Нека да ви е ясно, че ние продължаваме да се борим за хората в енергийния сектор”, каза Петков.

„Правителството на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС убиват българската енергетика последователно, категорично и неотстъпчиво. Това представлява риск за националната сигурност“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова, предаде БГНЕС. „Това правителство потвърди политиката на Борисов от предишни негови управления, а именно, че АЕЦ „Белене“ е гьол“, каза още Корнелия Нинова. „Вие вървите към закриване на българските въглищни централи“, обърна се лидерът на БСП към представителите на правителството.

„Трябва да останем на власт, защото даваме ясна перспектива в каква посока се движи България. Но не бих подценявал вота на недоверие“, каза финансовият министър Асен Василев в кулоарите на парламента преди извънредното заседание на депутатите.

„Започнахме да работим по дълго отлаганите реформи. Тези 66 мерки по плащания, които бяха изпълнени, придвижиха икономиката напред. Първите крачки за съдебната реформа са направени. Имаме дълъг път пред нас”, каза още Василев.

Предварителните нагласи сред партиите показват, че засега опозицията няма необходимите гласове, тъй като ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС казаха, че ще подкрепят кабинета. Според правилника на парламента гласуването по вота на недоверие се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. Досега единственият успешен вот на недоверие в България е този срещу правителството на Кирил Петков.

Днес ще има и среща при председателя на парламента с премиера и шефове на служби заради ситуацията в Израел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here