НА 9 АВГУСТ 681 ГОДИНА БЪЛГАРИЯ ЗА ПЪРВИ ПЪТ Е СПОМЕНАТА КАТО ДЪРЖАВА

На 9 август 681 г., на 16-ото заседание на Шестия Вселенски събор в Константинопол, презвитер Константин за първи път споменава българската държава като такава.

0
381

Шестият вселенски събор бил свикан в Константинопол през 681 г. по повод ереста на монофизитите при Константинополския патриарх Георгий, папа Агатон и император Константин IV Погонат (668-685). В него участвали 170 богослужители, пише obekti.bg.

Монофизитството е христологична позиция, че Исус Христос има само една природа- божествена. Тази позиция се противопоставя на диофизицката позиция, че Христос има две природи- една божествена и една човешка – и е осъдена като еретична на Халкедонския събор в 451 г. 

След като Константин от Апамея (Сирия) бил поканен да се изкаже пред Светия събор, той излиза и изрича:

“Константин ме наричат и съм презвитер на светата Божия църква в Апамея от втора провинция Сирия, ръкоположен от Авраам, епископ на Артеуса. Дойдох на вашият свят Събор за да ви съобщя, че ако аз бях изслушан, то ние нямаше да претърпим това, което претърпяхме през тази година, т.е. това, което претърпяхме във войната с България. Още отначало исках да вляза на събора и да моля да бъде сключен мир, да бъде предложено някакво примирително решение, и да не се порицават нито тези, нито другите, т.е. нито проповядващите една воля, нито проповядващите две воли. Аз се отправих при патриций Теодор, военният началник и го молих да съобщи за мен на събора, за да се извърши мир и любов, защото Бог най-много обича мира и любовта. А сега, ако заповядате, ще напиша по сирийски за вярата, която ми даде Бог, за да бъде преведено на гръцки”.

Тази реч на Константин се свързва с датирането на мирния договор между България и Византия, който се явява международно признание на Дунавска България. Затова Началото на Дунавска България се брои от 681 г. 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here