НА 11 НОЕМВРИ ТУРЦИЯ ЗАСАДИ 11 МЛН. ДРЪВЧЕТА

0
1951

11 милиона млади дръвчета бяха засадени на 11.11.2019 г. в цяла Турция. Символичният старт на засаждането беше даден в 11 часа и 11 минути от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган.
Инициативата „Дъх за бъдещето“ цели да подобри световния рекорд за засаждане на най-много дървета за 1 час и беше наблюдавана от представители на книгата на рекордите на Гинес.

То също така възстановява горите в пострадали от горски пожари райони.

Кампанията беше организирана от турското министерство на земеделието и горите в отговор на призива на екоактивист държавните институции да определят специален ден за залесяване.

До момента рекордът се държи от акцията по масовото залесяване в индийския щат Утар Прадеш през август и в Етиопия през юли, когато в рамките на един ден бяха посадени по 220 млн. дръвчета.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и съпругата му Емине засадиха фиданки в столицата Анкара.

5 министри участваха в подобни събития в други области на страната, като с тях беше осъществена видеовръзка.

Междувременно кампанията по залесяване се проведе във всички 81 области на Турция.

Гражданите на страната можеха онлайн „да осиновяват“ фиданки, които да бъдат засадени в тяхно име и до момента бяха „осиновени“ 13 млн. млади дървета.

Турският лидер изрази надежда събитието да се превърне в ежегодна традиция.

На 7 ноември със свой указ президентът обяви 11 ноември за Ден на залесяването в Турция.

В речта си Ердоган съобщи, че за 17 години при управлението на Партията на справедливостта и развитието в страната са били засадени 4,5 млрд. дръвчета и размерът на турските гори се е увеличил на 22,6 млн. хектара. Визирайки протестиращите от парка „Гези“ през 2013 г., турският държавен глава заяви, че някои хора са се опитали да опустошат градовете в страната под претекста за защита на дървета.

Той допълни, че никой от тези, които са критикували правителството за екологичните му политики, не са сред участниците в кампанията. Според Ердоган „тези, които са създавали проблеми“ са искали „да запалят Турция“, а не да садят дървета.

В масовото събитие в определените за целта над 2000 точки в цялата страна се включиха граждани, мобилизирани военнослужещи, общински служители и служби, неправителствени организации.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here