МУЗЕЯТ В СЕЛО БОЙКОВО ЗАПАЗИЛО ЖИВ БЪЛГАРСКИЯ ДУХ

0
293

Село Бойково е разположено на най-северните склонове на рида Чернатица, на 27 км от град Пловдив.

Множеството параклиси и имена на местности в Бойково разказват за наличието на селище отпреди османското нашествие, в годините на Второто българско царство. Селото е създадено след обединението на множество колибарски махали и родове.

Името на селото е записано в националния летопис. То активно участва в Априлското въстание. Там е организиран Революционен комитет, основан от Захари Стоянов, начело с учителя Величко Илиев. Избити са 16 от първенците му. Цялото село е напълно изгорено.

Може да бъде изображение с текст, който гласи 'бойково E село запазило българския си дух и през най тежките години HA робство. за пръв път името MY CE спо- MEHABA в 1576г. населението HA бойко- BO,E част от родопската етнографска груπа TO взема дейно участие в нацио- нално освободителните борби и бор- бите против капитализма и фашизма.'
Началото на просветното дело в Бойково е положено през 1835 година от момчиловския учител Васил Аврамов, когато започва изграждането на училище и църква. Един от първите ученици е Андрей Радославов, който по-късно става учител.
Читалищната дейност в село Бойково се заражда паралелно с училищната. Официално читалище „Здравец“ e факт от 1911 година.

Няма налично описание на снимката.

През 1972 година е построена новата читалищна сграда, със салон за театрална дейност и библиотека с над 8000 заглавия. През годините читалището е носило и името „Атанас Деведжиев“.

Към днешна дата в община “Родопи“ единствено в Бойковския музей може да се разгледат експозиции и артикули носещ и пазещи жив българският дух.

Може да бъде изображение с на закрито

Може да бъде изображение с на закрито

Може да бъде изображение с на закрито

Може да бъде изображение с 2 души и на закрито

Може да бъде изображение с 2 души и на закрито

Може да бъде изображение с маса и на закрито

В читалище “Здравец“ в село Бойково се помещава стая с кукерски облекла, костюми и носии.

По време на Неделята на страшния съд на Месни заговезни, в селото се провежда кукерски събор.

Няма налично описание на снимката.

Може да бъде изображение с кожено палто и на закрито

 

Може да бъде изображение с на закрито

 

Може да бъде изображение с на закрито

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here