МРАМОРНОТО ЕЗЕРО КРАЙ РАКОВСКИ ПРИВЛИЧА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА АДРЕНАЛИН

0
331

Бившата мраморна кариера близо до Раковски и Брезово събира любителите на екстремните скокове във вода. Изоставената кариера, от която добивали мрамор и други строителни материали в миналото, постепенно се е запълнила с вода, като дълбочината й достига 20 метра, пише marica.bg

Така се е образувало езеро, местните пък го нарекли „Мраморното езеро”.

„Научихме за мястото от наши приятели, които са страстни любители на екстремните изживявания. Езерото е близо до село Православ, на източния склон на могилата Байлъка. За да стигнем до него, минахме през град Раковски. На отбивката за селото има поставен голям мраморен камък под формата на обелиск. След около 500 метра шофиране по черен път се стига до импровизиран паркинг, от който се продължава още 200 метра пеша до самото езеро.

Когато го видяхме за първи път, не вярвахме на очите си. Все едно бяхме попаднали в някакъв филм! Цветовете на скалите са страхотни, а водата е не просто кристална, тя е с един синкав оттенък. Създава усещане, че е много мека и чиста”, разказа Моника Арнаудова, която обича да посещава мястото със семейството си.

Действително водата на езерото е дъждовна, естествено филтрирана и много бистра. Ето защо в последните години Мраморното езеро се е превърнало в любимо място за пикник в летните горещини.

Авантюрата е в кръвта на младите хора, а екстремното е начин на живот за тях. От мраморните тераси на кариерата те правят зрелищни скокове във водата. „По този начин тестват своята смелост, издръжливост и скачат от все по-високо. На места мраморните камъни достигат до 15-20 метра. Това е все едно да скачаш от 4-5-етажна сграда – доста е лудо! Но пък публиката поздравява с ръкопляскания всеки осмелил се да скочи от по-високо”, допълни Моника.

Навсякъде в региона има разхвърляни огромни каменни блокове – разположени амфитеатрално.

Терасите са белязани от режещи машини, а на дъното й още има земекопна техника – следи, които напомнят за времената, когато мраморната кариера е била действаща.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here