Мощна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

0
137

Силна магнитна бури удари Земята през последните часове, показват уредите на Националния институт по геофизика, геодезия и география. Смущенията в магнитното поле достигнаха най-високата възможна степен в петък вечерта и през нощта срещу събота. В първия от почивните дни бурята продължава, и то отново с голям интензитет.

Геомагнитната бурята се очаква да се задържи поне няколко дни. Феноментът е резултат от серия мощни слънчеви изригвания, които продължават. Организациите, които следят и прогнозират космическото време предупреждават за възможни сривове в комуникациите.

Неустойчивата геомагнитна обстановка се отразява и на хората. Метеочувствителните сред нас усещат главоболие, умора и отпадналост, липса на концентрация.

Красивото лице на геомагнитните бури са полярните сияния. Такова, и то доста живописно, украси небето на много места по планетата в тъмните часове на петък срещу събота. У нас цветовете на сиянието уловиха в Северна България.

Петя Трифонова, зам.- директор на Националния институт за геофизика, геодезия и география към БАН

„Това е най-мощната геомагнитна буря за последните 20 години, бурята започна внезапно, снощи към 20:00 часа вечерта българско време. Беше ясно през последните 3-4 дни, че магнитна буря ще има, очакваше се тя да бъде силна, но факт е, че тя достигна най-високата степен на К-индекса, тоест тя е екстремно силна към настоящия момент. Лошото е, че се очаква днес ефектът да е още по-голям заради поредните порции плазма, които ще пристигнат към Земята. Най-засегната е електропреносната мрежа, трансформаторите, далекопроводите, високоволтовите съоръжения, много уязвими са телекомуникационните връзки и, естествено, сателитите“, каза Петя Трифонова, зам.- директор на Националния институт за геофизика, геодезия и география към БАН

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here