МЛАДО МОМЧЕ ИЗДИГНА ПАМЕТНИК НА БОТЕВ В ЦАЛАПИЦА С ЛИЧНИ СРЕДСТВА

0
192

28 годинишният Йордан Гълъбов от село Цалапица по собствена инициатива, и с лични средства, прави от сърце редица инициативи.

Една от целите му тази година бе да издигне паметник на писателя и революционер Христо Ботев.

„Всеки един наш български герой, дал живота си, за да се наречем свободни, заслужава да му се отдаде почит. Трябва да се помни какво са направили за нас, да се гордеем и вдъхновяваме.“, разказа Йордан.

Пътят за изграждането на паметника не бил лесен. Най-трудно се оказало намирането на подходящ материал, както и прецизното взимане на размери. „Не исках да е просто плоча, поставена ей така, търсих точно определени параметри. Много време ми отне да намеря хубава скала, камък за изграждането.“, споделя още той. Три месеца отнело, за да се завърши паметникът, а по него работили освен Йордан, също и кметът на селото, както и някои работници от кметството.

„Няма политически намеси, просто с кмета сме приятели от деца, израснахме заедно и се радвам, че днес помага с каквото може, за да осъществя идеите си. Не става дума за пари. Сам платих всичко, те ми помогнаха с физическата работа, за което съм благодарен.“, подчертава Гълъбов.

През 2020 година Йордан отново заделя от заплатата си за друго начинание. Този път измайсторява 8-метров кръст, поставен на най-високата точка в Цалапица, върху могила в северната част на селото. „Беше ми мечта от малък, но с времето бях забравил. Обикалях много места, за да получа информация и да разбера как да направя кръста. Проучих всичко и създадох проекта.“

Йордан е пример, че всеки може да помогне и да ни напомня, че можем да сме по-добри, по-щедри и да не забряваме за ценности, като уважение, родолюбие и морал.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here