МЮСЮЛМАНИТЕ В ЦЯЛ СВЯТ ПРАЗНУВАТ КУРБАН БАЙРАМ

0
5829

Мюсюлманският празник Курбан Байрам  започва днес и се отбелязва четири дни. Празникът е време за благотворителност и берекет, милосърдие и опрощение, казват мюсюлманските свещеници.

Курбан байрам е 70 дни след Рамазан байрам и продължава 3 или 4 дни. От по–възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан. Който не отглежда животни за курбан, си купува, ако има възможност.

Денят, предизвестяващ настъпването на Байрама, се нарича „Арифе“. Тогава жените месят мекици, домашни погачи, приготвят халва и ги раздават на съседите си, на близки и приятели за душите на починалите.

В първия празничен ден, както повелява традицията, мъжете отиват на джамия за тържествена молитва – байрам намаз. Тя се предшества от обичайната сутрешна молитва – сабах намаз, а времето между двете се запълва с четене на специално подготвени за случая просветителски проповеди.

След молитвата вярващите целуват ръцете на по-възрастните и искат прошка от тях.

Празникът е най-вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с пари и лакомства

Основна традиция на Курбан Байрам е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие. Курбан може да се заколи през първите три дни на празника. Животните, които могат да се принесат в жертва, са овце, кози, крави, телета, биволи, камили, стига те да са здрави и без недъзи. За да бъде жертвено животно, дребният добитък трябва да е навършил една година, едрият – две години, а камилата – пет години.

Преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от семейството рано сутринта отива на джамия, за да се моли и кланя. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното.

Молитвата е следната:

„Боже мой, това е от теб, и за теб. Това е за теб, създателя на лицето ми, небето и земята. Вярвайки се обърнах към теб. Аз не съм от неезичните. Молитвата ми, поклоненията ми, курбана ми, живота ми, смъртта ми за теб е, Боже мой. Той няма сътрудник. На мен така ми е заповядано и аз съм първият, който се предава в името на Бога. Боже мой, както на пророка Мухаммед и Ибрахим им прие жертвите за теб, и това приеми от мен. Амин!“

Смисълът на Курбан Байрам, според мюсюлманските традиции и обичаи е да се раздава курбанско месо на нуждаещите се – сираците, самотните и болните, за да могат и тези хора да усетят празника. Канонът повелява богатите да раздадат цялото месо. Тези с добри доходи раздават една трета от курбанското месо, с втората се гощават гости, близки и приятели, а третата остава за семейството. Хората с ограничени възможности и многолюдните семейства могат да оставят цялото месо за себе си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here