МИТ ЛИ Е ПОСЛОВИЧНИЯТ СЕКСУАЛЕН АПЕТИТ НА ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА?

0
626
Кое е истина, а кое измислица в историите за руската императрица?

Екатерина Велика наистина има повече официални и неофициални фаворити отколкото всеки друг руски монарх. Това са интимни спътници, които често влияят на политиката.

Нейното царуване отбелязва разцвета на фаворитизма в Русия. Фаворитите използват позицията си, за да получат контрол над парите – например като данъци върху виното. Фаворитите получават граждански позиции и военни отличия в името на една много малка практическа причина – и опустошават бюджета на страната.

11 от нейните „основни“ любимци я убеждават да похарчи за тях около 93 000 000 рубли – ценни подаръци и финансова подкрепа. През 1796 г. годишният данъчен доход на Руската империя е под 50 000 000 рубли. Това е обсегът на разходите на Екатерина за нейните фаворити и това е основният недостатък на фаворитизма.

Някои историци си позволяват да правят спекулации за историите в спалнята на императрицата. Верни ли са обаче всички противни легенди за нейния сексуален апетит? 

Легендите

Най-неприятната легенда е за това, че Екатерина Велика умира от вътрешно кървене, след като е правила секс със жребец. Това, разбира се, е трудно да се повярва. Екатерина Велика умира в тоалетната си и вероятно получава инсулт, който частично я парализира преди смъртта ѝ. Откъде се появява тази история?

Полският псевдоисторик Казимир Валишевски (1849-1935), който пише предимно за руската история, измисля и печата тази случка в книгата си „Романът на една императрица: Екатерина II Руска“, публикувана през 1900 г.; естествено, никой не би могъл да създаде подобна история през XVIII век.

Друга легенда разказва за така наречената „частна стая“ на Екатерина, наредена по поръчка за нейните срещи с последния ѝ фаворит: 22-годишния Платон Зубов. Предполага се, че мебелите в тази стая са украсени с мъжки и женски гениталии. Маса, за която се смята, че е от тази стая, е продадена в „Сотбис“ през 2017 година. Въпреки това, няма записи или доказателства за съществуването на такава стая.

Защо Екатерина и съпругът ѝ Петър III не се разбират

Руският историк Константин Писаренко пише, че когато 16-годишната София от Анхалт-Цербст е сгодена за Петър Фьодорович, наследник на руския престол, тя е много игрива и разсеяна. Обича да купонясва и се надява, че животът ѝ в Русия като Велика херцогиня Екатерина ще бъде прекрасен. Петър обаче не се отнася към нея с повече внимание, отколкото би отдал на сестра си. Той отказа да прекарва време с нея, като остава в покоите си, за да си играе с играчките си войници; в същото време той флиртува с придворните дами съвсем открито.

Още преди официалния им брак, Петър се разболява от дребна шарка, което го кара да изглежда „ужасно“, по думите на самата Екатерина. След това тя започва да изпитва единствено отвращение към странния си и арогантен съпруг.

Петър III и Екатерина II

Петър, за съжаление, има причини да бъде такъв. От 11-годишна възраст, когато загубва баща си, Чарлз Фредерик, херцог на Холщайн-Готорп, Питър е възпитан в атмосферата на изостаналата немска провинция, в дома на Адолф Фредерик, който е назначен за администратор на окръга Холщайн-Готорп по време на детството му. Петър е отгледан в атмосфера на изключителна строгост от страна на своите преподаватели, военни, които често го бият и унижават – например той често е публично бичуван гол от очевидно садистичните си преподаватели.

Тази практика, очевидно, разбърква главата му по доста смущаващ начин. Въпреки че Петър обича военните учения, а също маршируването и пушките, той трепери при звука на стрелящи оръдия – дори като император.

Гатчински дворец

Има сведения, че в сватбената им нощ на 22 август 1745 г. великият херцог Петър не прави секс със съпругата си, което, според сведенията, морално унищожава Екатерина. За това се цитират различни причини: фимоза, от която страда Петър; а може би шарката е причината за сексуалната му импотентност.

Това състояние на нещата продължава. След 1752 г. обаче Екатерина среща Сергей Салтиков, член на стар аристократичен род, който е първият ѝ „официален“ фаворит – историкът Олга Елисеева твърди, че именно тогавашната императрица Елисавета решава, че Салтиков трябва да стане интимен приятел на Екатерина – в случай, че Петър е наистина безплоден.

Операция успява да излекува фимозата на Петър и той е способен да зачене дете с Екатерина – Павел, който е роден през 1754 година. Способността на Петър да стане баща обаче далеч не означава, че той става „нормален“ или че започва да се отнася по-добре към Екатерина. Те нямат нормален брачен живот.

Какво е вярно от личния живот на Екатерина

Около средата на 1750 г. Екатерина започва редовно да създава извънбрачни афери. По-късно тя нарича това „порок“ в писмата си до Григорий Потьомкин, най-важният ѝ любовник и фаворит. През 1774 г. тя пише: „Бог знае, че това не е поради безнравственост… само ако в младостта си имах съпруг, който бих могла да обичам, никога не бих променила [отношението си] към него. Но сърцето ми не можеше да бъде спокойно дори час без любов…“

Екатерина има повече от 21 любимци. Григорий Потьомкин, който заема този „пост“ през 1774-1776 г., е най-довереният от всички тях. През 1775 г. те дори организират тайна сватбена церемония. Екатерина уважава Потьомкин като силен военен и политически лидер и те поддържат отношения дори след края на аферата си (има сведения, че сексуалните отношения помежду им продължават до смъртта на Потьомкин). От 1776 г. нататък Потьомкин „одобрява“ много от следващите ѝ любовници и те често следват интересите му.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here