“Мисия Лаута 4″ се превърна в най-мащабната акция, провеждана досега

0
249

“Мисия Лаута 4″ се превърна в най-мащабната акция, провеждана досега, като изпревари по посещаемост и ефективност всички предходни. В нея се включиха около 600 души, с което тазгодишното почистване на парк „Лаута“ задмина 2-3 пъти по посещаемост предходните акции. В изнасянето на паднали и изсъхнали дървета и клони се включиха няколко организирани групи, както и доброволци от всички краища на града. От ОП „Градини и паркове“ имаше над 80 служители, 6 дробилки за клони, 10 резача, 4 самосвала и челен товарач. В акцията под егидата на кмета на „Тракия“ Георги Гатев се включиха десетки служители на ОП „Чистота“ и на районната администрация на „Тракия“, кметът Костадин Димитров, зам.-кметове, председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, районният кмет на „Източен“, общински съветници, както и други представители на общинската администрация.

Тази година за първи път акцията по почистване започна от западната страна на „Лаута“. „Искам целия парк да придобие вида, който има от източната страна, където са барбекютата. Там има голям неизползван потенциал и през мандата ще работя, за да го реализираме. Планирам нова фитосанитарна оценка, както и геодезическо заснемане на целия парк, за да поставим основите за едно бъдещо проектиране и обособяването му като най-добрия парк на Пловдив, което да се превърне в притегателен център и желана дестинация не само за пловдивчани“, заяви Гатев.

В инициативата се обработиха 100 дка от парка, като това представлява около ¼ от „Лаута“. Извозеният дървен материал в съботния ден беше между 80 и 100 кубика, като на терен останаха още над 200 кубика материал. От ОП „Градини и паркове“ очакват близо 100 тона клони и суха маса, която ще бъде насочена към компостера. Безпрецедентното почистване на парка и отличните отзиви от гражданите мотивира организаторите от район „Тракия“, които обмислят да проведат още една подобна инициатива в рамките на календарната година.

За акцията от кметството на „Тракия“ бяха осигурили ръкавици, чували, води, сандвичи и плодове от спонсорите Eat and Go за доброволците. Мероприятието беше обезпечено с медицински екип, чиято намеса за щастие не се наложи да се ползва.

„Искам първо да благодаря на районната администрация за организацията по събитието. Повече от месец с колегите от район „Тракия“ положихме неимоверни усилия, за да направим събитието най-мащабното досега и вярвам, че успяхме. Днес се събрахме над 600 души, обединени от една кауза – „Лаута“. Също така изказвам благодарност към служителите на ОП „Градини и паркове“, които ще имат работа в „Лаута“ поне още седмица-две след акцията. Разбира се, искам да благодаря и на кмета Костадин Димитров, от когото ние поехме щафетата и който беше днес с нас на терен“,  ентусиазирано заяви кметът на „Тракия“, Георги Гатев.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here