МИЛИОНИ ДОЛАРИ ПЕЧЕЛИ ЗИМБАБВЕ ОТ ПРОДАЖБАТА НА СЛОНОВЕ

Животните са продадени основно в Китай и Дубай

0
2597

Африканската държава Зимбабве се оказа най-големият износител на слонове в света. За шест години държавата е продала близо 100 слона на Китай и Дубай, като общата цена на тези продажби възлиза на 2,7 млн. долара, съобщи Агенцията за дивата природа в страната.

Според Зимбабве сделките са извършени в периода 2012-2018 година. 98-те слона са били превозени до паркове в Китай и Дубай, а цени, на които са прададени варират от 13 500 до 41 500 долара. 

Причината за тези необичайни сделки е свръхпопулацията на едрогабаритните животни в страната.

Министърът на туризма в Зимбабве Приска Мупфумира заяви, че в момента страната има 85 000 слона, а има капацитет да се погрижи само за 55 000, според данни на местни медии.

Говорителят на Агенцията Тинаше Фараво заяви пред АФП, че слоновете в Зимбабве пренаселват националните паркове, навлизат в човешките селища, унищожавайки култури и освен това представляват риск за човешкия живот.

Фараво каза, че според статистиката в страната 200 души са загинали при „конфликти между хората и животните“ през последните пет години, „и поне 7000 хектара култури са били унищожени от слонове“.

Естественото местообитание на животните е изчерпано от промените в климата, добави той, а периодичните суши натоварват допълнително и без това претоварените национални паркове, принуждавайки животните да търсят храна и вода по-далеч.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here