Мечка стресна туристи по пътя за хижа „Рай“ /ВИДЕО/

0
194

Мечка стресна леко планинари, тръгнали към хижа „Рай“ в Стара планина в подножието на връх Ботев. Случката се разиграва в Национален парк Централен Балкан на един от най-популярните туристически маршрути. Преди около две седмици се завъртя в инстаграм. От краткото клипче се вижда, че момиче с тревожна физиономия застива на туристическата пътека, защото на по-малко от 50 метра пред него се появява едра кафява мечка. „Мечката ни гледа. Страх ме е“, прошепва момичето на спътниците си. Зад кадъра се чува шепот, а в далечен план едрото животно спокойно рови нещо в корените на дърветата край маршрута на туристите. Явно на снимащите им се е разминало, защото клипът свършва дотук.

Кадрите обаче предизвикаха разнопосочни реакции в мрежата. Някои споделят спокойно, че е нормално насред балкана да има мечки. Други обаче са на противоположното мнение. „От мечки вече не смеем да влезем в гората. Ни в Стара планина, ни в Родопите, Рила и Пирин“, коментират емоционални потребители. Мечки често слизат във вилните зони на Карлово, Калофер и Сопот, а преди година-две малко мече си беше харесало басейна на хотел в Подбалкана. Всяка вечер то пристигаше и се пльоскаше във водата за по една спа процедура, а на сутринта се прибираше в Балкана.

Все по-често мечки с малки изскачат на пътя по проходите на Стара планина. Наскоро семейство с автомобил видяло мечка на километър над Кърнаре на слизане от Беклемето. Старата мечка спокойно прекосила пътното платно, но малкото не успяло да прескочи мантинелата, затова се наложило шофьорът да спре и да изчака мечето да освободи пътя. През цялото време старата мечка стояла на платното и побутвала малкото, докато се прехвърли през прегражденията и влязат заедно в гората.

Други припомнят за фатални срещи на туристи и местни жители с мечки и за пораженията, които стръвници нанасят на животновъди и пчелари у нас.

Мечките обаче са защитен вид и само при доказана агресия се събира комисия, която да прецени дали да се даде разрешение за отстрел, припомнят опитни природозащитници.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here