МЕЧЪТ И ПРЪСТЕНЪТ НА ХАН КУБРАТ ПРИСТИГАХА В БЪЛГАРИЯ

Премиерът Бойко Борисов поиска специално разрешение страната ни да направи копие на оръжието.

0
2312

Два от най-емблематичните за българската история предмета – мечът на хан Кубрат и неговият пръстен с монограм са експонирани временно в Националната галерия.

Ценните предмети се съхраняват в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург. Изложбата на един от най-богатите музеи в света е в рамките на дните на Ермитажа в София.

Двата предмета са част от съкровище, открито през 1912 година край с. Малая Перешчепина в околностите на днешния град Полтава, Украйна.

Съкровището от Малая Перешчепина е интересен и сложен комплекс, който включва различни по своята функционалност групи предмети, с ясно разграничена и обоснована културна принадлежност. Тук могат да бъдат идентифицирани изделия, дело на местни “варварски” майстори, както и произведения на торевтиката, изработени в иранската традиция в земите на Сасанидите. Най-голям брой са изделията от благороден метал, произведени в ателиетата на Константинопол.

Цялата находка се състои от около 800 предмета, по-голямата част от които са златни, а останалите – от сребро. През 1984 година германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат.

По инициатива на министър-председателя г-н Бойко Борисов и с активното съдействие на министъра на културата г-н Боил Банов изложбата се осъществява в рамките на Дните на Ермитажа в София.

Безспорно най-интересният комплект от предмети принадлежи към личните вещи на хан Кубрат. Те са инсигнии, свързани с висшия сан на техния собственик: коланна гарнитура от злато, параден железен меч с изящно изработените и украсени златна дръжка и ножница, две златни закопчалки за мантия, две златни гривни. Най-важният артефакт сред тях е пръстен с монограм.

Артефактите от един толкова важен комплекс, датиращ от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството. Това е един от редките случаи, за който може да се определи не само етническата принадлежност на собственика на предметите, но и те да бъдат обвързани с конкретно име – името на хан Кубрат.

До края на юни мечът и пръстенът на Кубрат ще са в Националната галерия. А, на шега, премиерът оцени оръжието предпазливо – реликва, но опасна. „Красота, красота, ама си е меч”, каза той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here