МАЯ МАНОЛОВА ОБЯВЯВА НОВИЯ СИ ПРОЕКТ ДО КРАЯ НА СЕДМИЦАТА

0
1311
Най-често омбудсманът е сигнализиран за нарушени потребителски права

Доскорошният кандидат за кмет на София и омбудсман Мая Манолова обявява новия си проект в края на седмицата – вероятно в четвъртък или петък, съобщава сайтът 24новини.бг.

След като на 4 декември Манолова проведе и следващата си приемна за граждани, тя ще обяви и проекта си.

Припомняме, че първата приемна беше миналата сряда и поради огромния интерес се наложи да бъдат записвани хора за 4 декември и за следващи дни.

Новият проект ще бъде гражданска инициатива, която ще работи за разрешаване на различни казуси и за защита на гражданските права. За това по-рано писа и изданието Дневник, като се позоваваше на свои източници в екипа на бившия омбудсман.

Една от насоките на работата на гражданската платформа ще бъде работата по жалби, сигнали и сведения от граждани за неща, които те намират за нередни, както и за корупция в общински и държавни органи, за местни проблеми и проблеми на столицата.

Офисът на проекта се намира на площад „Славейков“, където Манолова вече проведе своята първа приемна. Припомняме, че тя не допусна медии да снимат хората от приемната, като в прессъобщение до столичните редакции подчерта, че благодари на журналистите за проявеното разбиране към личните проблеми на жалбоподателите, нежелаещи да бъдат публично показвани.

Източници в екипа й съобщават, че Манолова ще представи официално, в това число и пред медиите, проекта, екипа и офиса си. В момента тя води разговори с хората, които публично ще я подкрепят.

Неотдавна във фейсбук тя публикува и част от брандинга на новия й проект, решен в зелено и оранжево, а двете снимки събраха хиляди коментари и лайкове.

Впечатление прави и оживлението на фейсбук страницата й, където Манолова буквално всеки ден поства снимки, видеа, становища и предложения, на този етап свързани основно с процедурата по приемане на бюджета за 2020 г.

Вчера Манолова публикува сигнал от екипа й до Столичната община и общинските съветници за застрояване на четири терена на Витоша с частни къщи и посочва, че по същата схема с незаконни разрешителни ще се построят поне още 150 такива парцели, вече раздадени на частни лица по периферията на Витоша.

Манолова предложи 66 млн. лв. повече в бюджета за безплатни детски градини за всяко дете в страната, над 80 млн. лв. повече в бюджета за направления, прегледи и изследвания на гражданите през бюджета на МЗ, промени в пенсионния модел, така че пенсиите постепенно да достигнат поне прага на бедност от 363 лв.

Малко по-рано тя публикува мнение за вдигането на данъците в София, като нарече повишението „данъчен трик“ на Йорданка Фандъкова. Манолова се усъмни, че това ще донесе обещаните 20 млн. лв. допълнително в хазната, тъй като сделките с имоти ще продължат да се изповядват на данъчна оценка, по думите й, а данъците на старите коли са вдигнати без никаква логика – старите, замърсяващи повече, ще плащат по-малко от новите, които са с по-щадящи природата двигатели.

Администраторите на страницата на Манолова във Фейсбук посочват, че средно преглежданията на пост на Манолова са около 70-100 хил. души при малко над 72 хил. последователи на страницата й.

Приемните се гледат от над 140 хил. души, казват те, а дори обикновените снимки с растенията от импровизираната зимна градина в офиса са гледани от над 20 хил. души.

„Приемам задачата с цялата й отговорност“, написа за приемната си Манолова на 27 ноември, а след това във видео с други адвокати от столични кантори обобщи резултатите от над 40 казуса, решени и разгледани на приемната.

Видеото е видяно от над 41 хил. души, а часове за приемната й на 4 декември вече няма.

Дневник припомня, че още в изборната нощ Мая Манолова даде заявка, че ще направи проект, за да работи за промяна на модела в България.

После уточни, че няма да прави партия, а ще създаде гражданска платформа.

От екипа й обясняват, че платформата ще работи на федеративен принцип – неправителствени, местни и съсловни организации от София и страната, които споделят ценностите и каузите на организацията й, ще могат да се включат в проекта. А тя самата да подкрепя техни каузи и инициативи, които отговарят на ценностите на новата й гражданска инициатива.

Името й – ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОРМА – съвпада с името на партията на Доналд Туск в Полша, който доскоро оглавяваше Съвета на ЕС, а преди дни беше избран за лидер на дясното политически семейство – ЕНП.

Проектът ще се финансира чрез дарения през интернет-платформа. Сайтът беше видим в мрежата за около 20 мин. в петък следобед, като очевидно по него се работеше и се добавяха нови рубрики и функционалности.

Припомняме, че така Манолова финансира и кметската си кампания като граждански кандидат, като събра, според данните в Сметната палата, около 155 хил. лв. от малки дарения.

Програмната декларация на проекта включва ценности и каузи, за които организацията ще работи – граждански права, върховенство на закона, стимулиране на малкия и семеен бизнес, борба с монополите, активни действия против презастрояването и замърсяването на въздуха, политики по повишаване на доходите, честни избори, гарантиране на конкурентната икономическа среда, преодоляване на административните пречки пред бизнеса и гражданите, контрол върху харченето на публичния ресурс.

От екипа на Манолова не крият, че гражданският проект ще има клонова структура в страната, където активистите ще се занимават с локални каузи и проблеми на хората от съответния регион.

Очаква се Манолова да обяви първата си инициатива, която ще има национален обхват. От екипа й обаче отказват да дадат повече информация за нея, както и за името на проекта.

В офиса й в момента работят експерти от инициативния комитет, юристи, хора от кампанията на Манолова от кметските избори и граждански експерти по различни секторни политики. На първата приемна бяха и представители на майките на деца с увреждания, чиито протести тя подкрепяше през всички месеци на палатковия им лагер пред Народното събрание.

Преди няколко дни Манолова пусна видео и от поредния им протест пред парламента, на който майките искат отстраняването на Валери Симеонов от поста заместник-председател на парламента.

До неделя проектът на Манолова ще бъде обявен, а за дните след това се планира и публично събитие в столицата, според потвърдена от екипа на Манолова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here