Мъск може да забрани устройствата на Apple

0
96

Mилиардерът Илон Мъск обяви, че може да забрани на служителите на своите компании да използват устройства на Apple. Причината е сделката на ИТ гиганта с OpenAI да използва изкуствения интелект ChatGPT и останалите модели в устройствата си, съобщава Ars techica.

„Ако Apple интегрира OpenAI на системно ниво в операционната система, тогава устройствата на Apple ще бъдат забранени в моите компании. Това е неприемливо нарушение на сигурността“, обяви Мъск в Х.

Неговите притеснения са провокирани от това достъп до какви данни ще има OpenAI. Apple традиционно е известна със строгата си екосистема, която е със строг контрол на достъпа до данни. Според Мъск допускането на друга компания до системното ниво ще компрометира тези усилия на ИТ гиганта.

„Не го искам. Или спрете този притеснителен spyware (шпионски софтуер, бел. ред.), или всички устройства на Apple ще бъдат забранени на територията на моите компании„, потваря Мъск.

Критиките на милиардера към Apple продължават: „Очевидно е, че Apple не е достатъчно умна да си направи свои AI, но пък някакси е способна да гарантира, че OpenAI ще защитава вашите данни и сигурност. Apple няма представа какво се случва с информацията ви, когато тя е предадена на OpenAI. Просто ви продават на следващия“, твърди Мъск.

Потребители обвиниха Мъск, че просто има стара вражда с OpenAI, на която той е съосновател, но напусна заради разногласия с ръководството. Други го критикуват, че не се е запознал в детайли с разработката на Apple и го обвиниха в лицемерие, защото според тях Tesla събира повече данни.

Очаквано, Мъск не отстъпва от позицията си, а я повтаря няколко пъти. Apple не е коментирала изказванията му. OpenAI отговаря пред CNN като казва, че твърденията му са „необикновени, но несвързани и фантазия“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here